Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opstelten: formatie op koers

20 aug 10

De formatieonderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA liggen "op koers". Dat zegt informateur Ivo Opstelten na een nieuwe dag van besprekingen tussen hem en de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Maxime Verhagen (CDA).


Tijd en rust
Volgens Opstelten is er sprake van een "constructief proces" waarin ook tijd en rust nodig zijn voor het lezen van stukken. Opstelten zei bij het begin van zijn werk, nu precies twee weken geleden, dat hij verwachtte dat de informatie "pakweg drie weken" zou gaan duren.

Begroting
Beoogd toekomstig premier Rutte ging gisteravond bij demissionair premier Jan Peter Balkenende langs in het Torentje op het Binnenhof, naar verluidt om bij te praten en zaken op elkaar af te stemmen. Zo is het demissionaire kabinet druk bezig met de de voorbereiding van de begroting voor volgend jaar. Die wordt in september gepresenteerd.

Zorg
In de wandelgangen van het Binnenhof wordt gezegd dat de grootste problemen tijdens de onderhandelingen op het vlak van de bezuinigingen liggen. Vooral de zorg zou een twistpunt zijn, omdat de PVV de ouderenzorg wil ontzien.

Meerderheid
Een coalitie tussen VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV kan in de Tweede Kamer op dt moment rekenen op een meerderheid van één stem. Volgens dagblad Trouw vandaag is er één CDA-Kamerlid dat een voorbehoud heeft gemaakt tegen een coalitie met steun van de PVV. De afgelopen dagen is er veel protest binnen het CDA tegen de gedoogcoalitie.

De onderhandelaars gaan vandaag verder met hun besprekingen over een rechtse minderheidscoalitie.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief