Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Twee CDA-dissidenten binnen fractie'

21 aug 10

De CDA-fractie telt niet één, maar wel twee leden die om principiële redenen weigeren samen te werken met de PVV. Dat meldt dagblad Trouw zaterdag op basis van 'een zeer goed geïnformeerde bron'.


Voorbehoud
Vrijdag meldde dagblad Trouw dat er tenminste één Kamerlid is binnen de CDA-fractie dat een principieel voorbehoud heeft gemaakt tegen een regeerakkoord met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders.

Eindresultaat
CDA-fractieleider Maxime Verhagen ontkent dat er een lid van zijn fractie een voorbehoud heeft gemaakt. "Er geldt voor iedereen, ook voor mezelf, een voorbehoud op de inhoud van de onderhandelingen", zo reageerde hij op de berichten. "De hele fractie heeft unaniem, alle leden, ingestemd met het voeren van
deze onderhandelingen. Tegelijkertijd geldt voor de hele fractie ook dat het eindresultaat beoordeeld wordt op de inhoud."

Meerderheid
Maar volgens Trouw hebben beide Kamerleden hun positie binnen de fractie wel degelijk kenbaar gemaakt. Houden zij vast aan hun voorbehoud, dan heeft de coalitie met de VVD en gedoogsteun van de PVV niet de vereiste meederheid van 76 zetels in de Tweede Kamer. Uiteindelijk moet ook het CDA-congres instemmen met het onderhandelingsresultaat.

Formatie
Informateur Ivo Opstelten heeft dit weekeinde koningin Beatrix bijgepraat over het verloop van de formatie. Sinds twee weken praten CDA, VVD en PVV over de vorming van een minderheidskabinet van CDA en VVD, met gedoogsteun van de PVV.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief