Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Warm en donker, maar de mijnwerkers leven nog

23 aug 10

Het waren weken van onzekerheid: drieëndertig mijnwerkers zitten sinds vijf augustus ingesloten in een Chileense mijn. Zondag is eindelijk bevestigd dat ze nog leven.


Contact
Vanaf het moment van het ongeval was er geen contact meer met de kompels. Met man en macht is de afgelopen weken gewerkt aan het boren van schachten om contact te maken met de mijnwerkers.

Briefje
Gisteren is dat dus gelukt. Aan de boor van een acht centimeter brede buis kwam een briefje naar boven waarop stond dat de mannen allemaal in leven zijn.

Video
De buis wordt nu gebruikt om voedsel naar beneden te transporteren. Ook is er contact met behulp van videocamera's, waarop de mannen te zien zijn. Ze kunnen via de camera contact maken met hun familieleden.

Maanden
Hoewel het eerste contact nu is gelegd kan het nog maanden duren voordat de mijnwerkers daadwerkelijk weer boven de grond zijn. Daarvoor moet eerst een bredere buis worden geboord.

Kritiek
Er is in Chili veel kritiek op de eigenaar van de mijn. Uit gerechtsstukken blijkt dat wettelijk vereiste ontruimingsroutes ontbreken en dat zich vaker ongelukken hebben voorgedaan.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief