Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer wil openheid over pensioenen

24 aug 10

Minister Donner heeft in het debat met de Kamer de kritiek van de hand gewezen over zijn aanpak rond de mogelijke korting van pensioenuitkeringen. Volgens Donner was al ruim een jaar bekend dat nu besloten zou worden of pensioenfondsen maatregelen moesten nemen.


Geniepig
Donner kan geen namen noemen van fondsen in de problemen. De onrust die daarover is ontstaan, moet volgens hem door de betrokken fondsen worden weggenomen. "Het enige dat u mij kunt verwijten is dat ik het besluit niet geheim heb gehouden. U kunt mij verwijten dat ik het niet geniepig in de Staatscourant heb gezet om u achteraf te informeren", hield Donner de Kamerleden voor. "Ik heb gehandeld zoals een minister hoort te doen."

Duidelijkheid
Om nog meer onrust te voorkomen, wilde de Kamer vandaag weten welke pensioenfondsen in de problemen zitten. Maar de minister en de Nederlandsche Bank (DNB) hebben een geheimhoudingsplicht. De Autoriteit Financiële Markten en DNB hebben de betrokken fondsen gevraagd zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Inmiddels zouden negen fondsen bekend zijn.

Hoorzitting
Vorige week maakten Donner en De Nederlandsche Bank (DNB) bekend dat korting dreigt bij veertien pensioenfondsen. De VVD vindt dat niet alleen de minister verantwoording moet afleggen over de pensioenproblemen, maar wil ook een hoorzitting met de bestuurders van de betrokken veertien fondsen.

Redmiddel
De SP verwijt Donner onnodig paniek te zaaien. In het uiterste geval zou de overheid moeten bijspringen. GroenLinks wil dat er een garantieregeling komt voor kleine pensioenen (tot 15.000 euro). Andere partijen noemen het verlagen  van de pensioenuitkeringen een allerlaatste redmiddel.

Reces
Het is de tweede keer deze zomer dat de Kamer terugkomt van reces. In juli werd ook op initiatief van de SP gedebatteerd over het dreigende massaontslag bij farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief