Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders: CDA-voorzitter is enorme zeurpiet

26 aug 10

Geert Wilders

Geert Wilders haalt vandaag flink uit naar waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. Die vindt dat de VVD en het CDA een kabinet moeten vormen dat "samenbindend" optreedt en "niet de samenleving uiteen speelt" en dat de PVV dat moet accepteren.


Zeurpiet
"Kan die CDA-voorzitter Bleker niet even op vakantie gaan of zo? Wat een enorme zeurpiet. En voor alle helderheid: de PVV moet helemaal niks!", twitterde Wilders vanochtend. "Bleker moet heel snel ophouden met zijn partijpolitiek gespin in de media. Anders brengt hij wat mij betreft de kansen op politieke samenwerking met de PVV in gevaar", zei hij in een reactie aan toe.

Splijtzwam
Bleker deed zijn uitspraken gisteravond in het tv-programma Knevel & Van den Brink. Volgens hem is uit de vele gesprekken met zijn achterban naar voren gekomen dat het CDA alleen in een kabinet moet stappen als dat er is voor alle Nederlanders en geen groepen uitsluit. "Geen splijtzwam, maar samenbinden. Dat moet gebeuren", aldus Bleker. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen reageert lauw op de kritiek van PVV-leider Geert Wilders ; "Strikt genomen'' heeft Wilders gelijk, hij moet niks.

Lastpak
Binnen het CDA wordt steeds luider geprotesteerd tegen het mogelijke regeerakoord met VVD en PVV. Oud-CDA-premier Dries van Agt heeft gisteren gezegd dat hij overweegt om zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen, als de partij in zee gaat met de PVV. Van Agt wil dan overstappen naar D66 of GroenLinks. Misschien blijft hij wél lid, maar dan als "lastpak".

Ook de Tweede Kamerfractie heeft zich geroerd. Sommige fractieleden zetten vraagtekens bij de strategie van Verhagen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief