Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers wil time-out kabinetsformatie

26 aug 10

Ruud Lubbers

Oud-informateur Ruud Lubbers wil een ‘time-out’ in de kabinetsformatie. De CDA-top heeft het voorstel meteen van de hand gewezen.


Brieven
Lubbers heeft twee brieven geschreven waarin hij afwijzend tegenover de formatie van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV staat. Lubbers heeft de twee brieven aan CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en CDA-partijvoorzitter Henk Bleker, gegeven en vanochtend naar de CDA-fractie in de Tweede Kamer gestuurd, zo meldt de Volkskrant.

Stabiel
Lubbers schrijft in zijn brief van vandaag dat hij een ander kabinet als mogelijkheid ziet. Een kabinet van VVD, CDA, D66 en Groen Links. 'Dat is tezamen weliswaar slechts 72 zetels, maar niet minder stabiel dan wat nu beoogd wordt.'

Lees hier brief 1 van 20 augustus en brief 2 van 25 augustus.

Vertrouwen
Volgens partij-voorzitter Henk Bleker gaat de brief 'veel te ver'. CDA-partijvoorzitter Henk Bleker vindt de kritische brief die oud-informateur Ruud Lubbers naar de partijtop schreef en die woensdag uitlekte 'heel ver gaan'. ''Als partijvoorzitter heb ik het volste vertrouwen in de onderhandelaars en de fractie. Zij zijn nu aan zet, niet anderen binnen onze partij. Als partij zullen wij een eventueel eindresultaat beoordelen, zowel door het partijbestuur als uiteindelijk door het partijcongres. Ik wijs het voorstel van Lubbers dan ook af'', aldus Bleker.

Ook Geert Wilders ziet niets in de suggestie van Ruud Lubbers. 'Ik ben het zowaar een keer met Bleker eens', liet Wilders weten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief