Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Senatoren willen Opstelten spreken

27 aug 10

Een meerderheid in de Eerste Kamer waarschuwt informateur Ivo Opstelten (VVD) dat er een kabinet dreigt te komen dat niet 'kan rekenen op vruchtbare samenwerking met het hele parlement'


Brief
De Eerste Kamer met initiatiefnemer D66-senator Hans Engels voorop, wil een gesprek met Opstelten. In een brief die NRC heeft gepubliceerd, vragen de fractievoorzitters van alle partijen, behalve het CDA en de VVD, zich af of Opstelten zich in zijn onderzoek niet wat nadrukkelijker op de Eerste Kamer moet richten.

Minderheid
Ze schrijven dat als er een akkoord over een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV komt, zo'n kabinet in de Eerste Kamer een minderheid van 35 zetels heeft. Opstelten liet eerder al weten dat het probleem niet zo groot is, aangezien er in maart verkiezingen voor de Provinciale Staten worden gehouden. Die kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer.

De kabinetsformatie gaat overigens minimaal twee weken langer duren. Dat heeft informateur Ivo Opstelten vanavond bekend gemaakt tijdens een ingelaste persconferentie.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief