Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weer oproep CDA-prominenten

28 aug 10

Een groep CDA-prominenten onder leiding van oud-minister Cees Veerman doet een oproep aan de fractie om de onderhandelingen met VVD en PVV te stoppen.


Open brief
"De beoogde coalitie is noch in het belang van het land, noch in het belang van onze partij”, schrijven bijna zestig volksvertegenwoordigers, bestuurders en ex-bewindslieden in een open brief in NRC Handelsblad. Het betoog is onder meer ondertekend door voormalig eurocommissaris Frans Andriessen en de oud-ministers Hanja Maij-Weggen (Verkeer & Waterstaat) en Bert de Vries (Sociale Zaken).

Gefronste wenkbrauwen
Samen met ongeveer zestig anderen schrijven ze in ernstige bewoordingen dat "het buitenland  met gefronste wenkbrauwen [zal] kijken naar een land waarin een partij met opvattingen als die van de PVV zo’n vooraanstaande plek heeft bedongen. Nederland is geen eiland en [...] kan zich een dergelijke reputatie [...] niet permitteren.”

Afsplitsing
Voor het eerst in de geschiedenis van de partij wordt de kans op een afsplintsing reëel. "Door deelname aan deze coalitie bekent het CDA zich nadrukkelijk tot de rechts-conservatieve stroming en verlaat daarmee de vertrouwde middenpositie in het politieke landschap. Een afsplitsing dreigt", aldus de ondertekenaars.

Onrust
De oproep van de éminence grise van de partij komt bovenop weken van interne onrust binnen de partij. Onder meer oud-premiers De Jong, Van Agt en Lubbers spraken hun ongerustheid uit over de gevolgen van een mogelijke coalitie van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV.

Kijk naar het interview met Cees Veerman.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief