Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

"Terreurverdachten vast op Schiphol"

31 aug 10

Op Schiphol zijn maandagochtend twee mannen door de marechaussee aangehouden op verdenking van "het voorbereiden van een terreuraanslag", dit meldt de Amerikaanse omroep ABC.


Amerikaans verzoek
De mannen zijn aangehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Een woordvoerder van het Landelijk Parket heeft dit bevestigd op Radio1. De mannen zijn overgedragen aan de nationale recherche en zullen worden gehoord. De woordvoerder kon om "onderzoektechnische redenen" niet meer details vrijgeven. Om 16 uur geeft het Openbaar Ministerie een persconferentie. Klaas-Arjen Krikke, de advocaat van één van de aangehouden mannen bevestigt dat zijn cliënt wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag.

"Verdachte voorwerpen"
Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft in een verklaring laten weten dat er "verdachte voorwerpen" zijn aangetroffen in de bagage van één van de mannen toen hij werd gecontroleerd voordat hij in Amerika op een binnenlandse vlucht stapte. De spullen zouden op zichzelf "niet gevaarlijk" of illegaal zijn. De man mocht zijn reis vervolgen. Volgens ABC wordt er gesproken over "mok bombs", nep bommen. In de bagage zouden een mobiele telefoon die aan een fles was bevestigd, drie aan elkaar geplakte mobiele telefoons, een stanleymes, drie grote messen en aan elkaar getapete horloges zijn aangetroffen. Ook zou de man 7000 dollar aan contant geld bij zich hebben gehad. Er zijn geen explosieven aangetroffen.

Andere vlucht
De mannen zaten op een vlucht van Chicago naar Amsterdam. Omdat bagage met de verdachte voorwerpen op een andere vlucht bleek te zitten, werd er alsnog alarm geslagen. De vlucht met de bagage keerde om zodat de verdachte spullen van boord konden worden gehaald. De bagage was ingecheckt met als eindbestemming Jemen, meldt ABC. De nieuwszender spreekt over een "dry run", een test om de beveiliging te onderzoeken.

Niet vreemd

Tegenover de Amerikaans krant The New York Times zegt een familielid van één van de verdachten dat hun gedrag op hem niet vreemd over komt. Hij zegt dat de man waarschijnlijk telefoons en medicijnen naar familieleden wilde brengen. Het zou normaal zijn om spullen die voor één ontvanger bestemd zijn, aan elkaar te tapen. "Dit is onze cultuur", aldus de man.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief