Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Klink weigert coalitie met PVV

1 sep 10

Ab Klink

Uit een brief (bron: NOS) aan fractievoorzitter Verhagen en partijvoorzitter Bleker blijkt dat politieke samenwerking met de PVV voor CDA-onderhandelaar Ab Klink niet meer mogelijk is.


Dit heeft Klink eerder deze week geschreven. De brief is in handen van de NOS. In de brief doet Klink verslag van de besprekingen met Geert Wilders. Wilders zou aangekondigd hebben al bij de presentatie van het regeerakkoord afstand te nemen van de andere partijen.

Beraad
Het CDA voert sinds gistermiddag beraad of moet worden doorgegaan met onderhandelen over een minderheidskabinet met VVD, dat tot stand moet komen met gedoogsteun van de PVV. Aanvankelijk plenair, later in individuele gesprekken en later vandaag weer plenair. Maar wanneer dat zal zijn, is nog onbekend.

Oproep
De provinciale afdelingen van het CDA hebben inmiddels de Tweede Kamerfractie opgeroepen de eenheid te bewaren. Het CDA moet de onderhandelingen met VVD en PVV over een nieuw kabinet niet stopzetten, maar doorgaan en een eventueel akkoord afwachten.

Draad
De onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV over de vorming van een nieuw kabinet hangen aan een zijden draad door de grote verdeeldheid binnen het CDA. De onderhandelaars van het CDA, Maxime Verhagen en fractiegenoot Ab Klink, zijn het oneens over de te volgen koers.

Beraad
Na een uren durend beraad van de CDA-fractie was afgelopen nacht de discussie nog niet beslecht. De onderhandelingen over een rechtse coalitie met VVD en PVV kan voorlopig niet hervat worden, omdat de christendemocraten vanmiddag eerst nog verder moeten praten.

Stoppen
Klink, die ook demissionair minister van Volksgezondheid is, wil de formatiegesprekken stoppen. Verhagen, tevens demissionair minister (Buitenlandse Zaken), wil daarentegen verder onderhandelen met VVD en PVV over een akkoord dat hij vol vertrouwen aan de fractie en de achterban kan voorleggen.

Weerstand
De mogelijke samenwerking met de PVV stuit op grote weerstand binnen het CDA, zo bleek de afgelopen weken al. Veel prominente CDA'ers, zoals oud-premiers en voormalig ministers, maar ook 'gewone' leden hebben Verhagen opgeroepen de gesprekken te stoppen. Deze CDA'ers vrezen dat de PVV en haar leider Geert Wilders willen tornen aan vrijheid van godsdienst of het recht op bijzonder onderwijs. Bovendien stuit de PVV-omgang met moslims veel CDA'ers tegen de borst.

Heilloos
Ook binnen de CDA-fractie worstelen meerdere Kamerleden met de vraag of ze de samenwerking met de PVV willen aangaan. Gisterochtend maakte voormalig Kamerlid Jan Schinkelshoek kenbaar zich niet langer te kunnen vinden in de gesprekken met de PVV. Hij acht het beoogde minderheidskabinet met steun van de PVV heilloos voor het land en zijn partij.

Spanning
Ook mede-onderhandelaar Ab Klink wil niet verder onderhandelen met de PVV en daarmee loopt de spanning binnen de CDA-fractie hoog op. Volgens ingewijden kan Klink op enige steun in de fractie rekenen. VVD, PVV en CDA kunnen samen in de Kamer rekenen op een nipte meerderheid van 76 zetels.

Indringend
Na ruim zeven uur vergaderen sprak waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker sprak van een 'indringende vergadering'. "We hebben hier niet van zes tot twaalf uur twintig huishoudelijke agendapunten zitten afwerken. Het ging over indringende kwesties."

Lees het laatste nieuws over de crisis binnen het CDA op de site van de NOS.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief