Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brandweer opnieuw horen (Peter Plasman) - 9 sept.

23 jan 03

Deze week bleek weer eens op pijnlijke wijze hoe groot de inschattingsfout van het Openbaar Ministerie is geweest om een van de grootste Nederlandse rampen in de setting van een strafzaak te laten onderzoeken. Op 13 mei 2000, om ongeveer 15.15 uur, werd het sein ‘brand onder controle’ gegeven. En daar had het bij kunnen blijven. Maar enkele minuten daarna bleek dat een deur van een van de bunkers open stond; er kwam brandend vuurwerk naar buiten. En toen ging het snel mis. Er is niets gebleken van enige explosie of brand, waardoor de deur opengesprongen zou zijn. Niemand heeft ook iets dergelijks gezien.

Na een diepgaand onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak en de ontwikkeling van de ramp had de eindconclusie kunnen zijn dat een brandweerman de deur heeft opengezet. Met mogelijk de opmerking daarbij dat het openmaken van die deur een logische handeling was. Voor een verklaring van de oorzaak speelt in mijn opinie het feit welke brandweerman die deur heeft opengezet geen rol.

In de nu lopende strafzaak is het voor de verdediging van belang aan te tonen dat de brand was geblust en dat het vuur vervolgens weer oplaaide door het openen van bunker C4. Om dit verdedigingsbelang te dienen, moeten brandweermensen gehoord worden die weer ‘terug moeten naar 13 mei 2000’. Over de verhoren wordt in de rechtszaal gesproken en wellicht komen er weer nieuwe verhoren; in een eventueel hoger beroep kan zich dat herhalen.

Het is mogelijk dat deze strafzaak pas over een jaar of zes, of misschien nog later, tot een definitief einde komt. Elke keer weer die verhalen en elke keer weer het daarbij opkomende verdriet. En dat om twee directeuren veroordeeld te krijgen voor iets waarvan zelfs de commissie-Oosting al heeft laten doorschemeren dat het niet opzettelijk is gebeurd.

Iemand die beschuldigt, weet dat de beschuldigde zich zal verdedigen. Zeker als de beschuldigde zich onterecht beschuldigd voelt. Dat weet zeker een officier van justitie als geen ander, hij maakt het elke dag mee. Iedereen doet gedwongen mee, met uitzondering van de officier van justitie: hij mocht dit strafproces starten. Hij had het ook kunnen laten.

(wordt vervolgd)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief