Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kennismaking met de heer Calis

23 jan 03


Een interessante kennismaking, die met mijn medecolumnist...Hij leest mijn eerste column, die gaat over onnodig verdriet, en zijn column gaat over de advocaat van de hoofdverdachte, over mij.

Interessant punt van Calis, u heeft het gelezen. Het komt erop neer dat een deskundige ter zitting zegt dat hij de conclusie van een collega niet zo zou trekken, en de kranten schrijven vervolgens over het in twijfel trekken van conclusies door een deskundige. 
Volgens de heer Calis is deze verwarring terug te voeren op mijn onjuiste redenering. Dat is niet zo en zelfs als het wel zo was, er is nu duidelijkheid waar die eerst niet was.

Reeds in april en juni heb ik op de zitting betoogd dat de conclusie dat 'brandstichting niet waarschijnlijk is' niet kan kloppen, alleen al vanwege het feit dat er een verdachte van brandstichting vastzit.

'Zoudt u niet', zei ik tegen de officier van justitie, 'de wetenschappelijke maar onjuiste conclusie vervangen door: geen sporen van brandstichting gevonden, brandstichting niet aangetoond.' Nergens voor nodig, kletskoek, het was prima zo, aldus de officier.

De conclusie 'brandstichting niet waarschijnlijk' gaat buiten de rechtszaal een eigen leven leiden. Daar heeft Bakker, eigenaar van S.E. Fireworks, mee te maken: geen brandstichting, dan is het begin van de brand ook jouw schuld. Dan maar een deskundige naar de conclusie laten kijken en ja hoor:  de conclusie kan zo niet getrokken worden.
Met onjuist redeneren heeft dat niets te maken, wel met de puntjes op de i zetten en daar is in deze zaak dringend behoefte aan.

Opmerkelijk is de persofficier die na afloop van de zitting voor de camera zegt dat hij niets nieuws gehoord heeft. Hij wist dus dat TNO in het begin bij de beoordeling van de omvang van de krater uitging van 5-6 meter diameter en 1 meter diepte, zonder te weten hoe dik de betonlaag was? Fraaie boel. Ook begrijpt de persofficier de relevantie van Culemborg voor de zaak Enschede niet.
Echt niet? Culemborg intikken in het zoekprgramma van de DVD-Enschede levert zo'n 100 hits op.

Mijnheer Calis, helaas zijn slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen waaronder ook de verdachten met hun dierbaren, in een situatie gekomen waar voor sommige actoren zeer grote belangen op het spel staan. En het leidt tot niets: dat bedoelde ik in mijn eerste column.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief