Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De gemeente-ambtenaar (Peter Plasman) - 23 sept.

23 jan 03

De gemeenteambtenaar die niets van vuurwerk wist.

Als na 13 mei 2000 één ding duidelijk is geworden, is dat in Nederland niemand iets van vuurwerk weet, althans - en daar gaat het hier om - van gedrag van opgeslagen vuurwerk als er iets fout gaat.
De 'deskundigen' van Defensie komen er mee weg, zij mogen achter gesloten deuren verklaren dat bij Defensie (Milan) voldoende kennis en deskundigheid aanwezig was. Hoon wordt hen bespaard en er staat niets over in de krant.
Zo leest u niet dat deze ambtenaren zeggen te werken onder het adagium: 'geen grotere klootzak dan je voorganger'. Het kan verklaren dat men het dossier van de voorganger niet leest en dat kan weer verklaren dat de deskundige van Milan pas op 10 mei 2000 hoorde dat er bij SE Fireworks evenementenvuurwerk lag. Het aanraken van het dossier zou al voldoende zijn geweest om te weten dat dit reeds sinds de beginjaren negentig het geval was.

De gemeente-ambtenaar moet op 21 september 2001 wel publiekelijk verklaren en hij zal weer de krant halen. Alhoewel hij er is om vragen te beantwoorden ontvangt hij in vele vragen verwijten, dat kan ook niet anders; hij heeft fouten gemaakt.
De getuige ontpopt zich als de meest oprechte tot nu toe, zijn eigen belang heeft hij allang opzij gezet; zijn advocaat heeft hij niet nodig.'Ik wist niets van vuurwerk', aldus de gemeente-ambtenaar.
En hij wil niet eens uithalen richting militairen, de 'deskundigen' die nog steeds zeggen deskundig te zijn en die hem volledig op het verkeerde been hebben gezet.
Nu stelt de man van Defensie: 'ik was eenoog in het land der blinden'. Op 10 mei 2000 zei dezelfde man tegen de gemeente-ambtenaar: 'Culemborg kan in Enschede niet gebeuren'. En in juni 1998 tegen Bakker en de gemeente-ambtenaar: '1.3G sticker ? dat kan niet, 1.4G sticker erop, dan is het goed'.

De getuige doet niet aan zelfbeklag, hij beschuldigt niet, ook niet als ik hem vraag wat het gevolg is geweest van de opdrachten dat andere projecten dan vuurwerk, 'koste wat het kost' afgemaakt moesten worden.

Een wetenswaardigheid over Milan tot slot:
De baas van de afdeling moet brieven tekenen maar dat kan vaak niet omdat hij weg is.
Dus tekenen anderen ('in opdracht'); dat mag helemaal niet, de baas moet zelf tekenen, hij wordt ook geacht de brieven te controleren.
Dus wordt er een stempel gemaakt met de handtekening van de baas en dezelfde anderen drukken de stempel onder brieven.
De baas nu, tijdens zijn verhoor: 'dat is mijn handtekening helemaal niet, dat is mijn stempel' (artikel 225, Wetboek van Strafrecht).
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief