Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Los van Nederland

29 nov 07

De onafhankelijkheid van Suriname.

Het is de nieuwe leider van de Nationale Partij Suriname (NPS), Henck Arron, die na de gewonnen verkiezingen van 1973 de zaak op scherp zet. Voor het einde van 1975 moet Suriname onafhankelijk zijn (alleen audio). Arron gaat in onderhandeling met het moederland en treft een willig oor in Den Haag. Nederland wil eigenlijk wel van Suriname af en dat mag wel wat kosten ook. In de onderhandelingen zegt premier Den Uyl zelfs toe een ziektekostenverzekering voor het land te willen financieren. Daar zit een gezonde dosis eigenbelang bij: de premier vreest een massale migratie (alleen audio) vanuit Suriname.

In Suriname zelf ligt de zaak politiek gecompliceerder. Het is vooral de invloedrijke VHP-leider Jaggernath Lachmon die helemaal niets ziet in de 'Srefidensie'. Suriname is volgens hem nog lang niet in staat om op eigen benen te staan en hij speelt het hard. Terwijl Arron in de onderhandelingen met Nederland een bruidschat van enkele miljarden weet los te peuteren, houdt Lachmon z'n poot lange tijd stijf.

Pas op het laatste moment, als blijkt dat premier Arron een VHP-lid heeft in zijn kamp heeft kunnen ompraten, geeft Lachmon toe. Hij is bang dat nog langer weigeren verdeeldheid zal brengen in de samenleving. Als mede-architect van de verbroederingspolitiek zegt hij dat niet te kunnen verantwoorden. Het beeld van de onafhankelijkheid is dan ook omhelzing van de beide leiders. Op 25 november 1975 wordt in het bijzijn van Koningin Juliana en premier Den Uyl de nieuwe vlag van Suriname gehesen op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Henck Arron is de eerste premier van de nieuwe onafhankelijke natie.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief