Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De coup

29 nov 07

De decembermoorden

De machtsgreep van 1980.


De jaren na de onafhankelijkheid van Suriname bewijzen het gelijk van de oude vos Jaggernath Lachmon. De jonge natie is half leeggelopen en is slachtoffer geworden van een complete braindrain. Tienduizenden Surinamers hebben de wijk naar Nederland genomen. En de miljarden die oude kolonisator in het land heeft gepompt, zorgen eerder voor een verlamming van het economisch klimaat dan voor een stimulans. Premier Arron heeft bovendien de vriendjespolitiek van zijn legendarische voorganger Pengel overgenomen. Het ambtenarenkorps dijt uit en corruptie vreet zich in het dagelijkse bestaan in. De sociale onrust  die volgt, wordt door Arron verkeerd beoordeeld.

Zo groeit een aanvankelijk vrij onschuldig arbeidsconflict met militairen uit tot een staatsgreep. In februari 1980 grijpt een groep van 16 jonge onderofficieren de macht. Het is vice-premier O.W. van Genderen die tijdens een radiotoespraak de overname van de macht door de militairen bevestigd. Vier dagen later geven de nieuwe machthebbers tekst en uitleg over hun plannen: "Het was een puinhoop in het land. Eerst moet er orde op zaken worden gesteld.".

De premier belandt op beschuldiging van corruptie in de gevangenis en de nieuwe sterke man heet Desi Bouterse. Hij belooft op termijn vrije verkiezingen, maar vooral rust en orde. Zowel de bevolking als het oude moederland reageren niet negatief op de coup.
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief