Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM vraagt psychiatrisch onderzoek van André de V.

4 apr 02

Officier van justitie H. Stam heeft de rechtbank in Almelo donderdagmiddag verzocht A. de V. (Vries) op te laten nemen in het Pieter Baancentrum (PBC) in Utrecht voor psychiatrisch onderzoek, 'desnoods tegen zijn wil'. De V. wordt ervan verdacht brand te hebben gesticht op het terrein van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks op 13 mei 2000 met de vuurwerkramp als gevolg. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat psychiatrisch onderzoek nodig is voordat het met een strafeis kan komen.

De 34-jarige Enschedeër De V. zei donderdagochtend in de rechtbank al niet mee te willen werken aan zo'n onderzoek, omdat hij 'niet gek is'. Zijn raadsman A. Moszkowicz vindt het verzoek van het OM 'onbegrijpelijk' en 'veel te laat' gedaan. Moszkowicz houdt vrijdag zijn pleidooi.

Volgens Stam zou De V. begin mei in het PBC terechtkunnen waarna een observatie van zeven weken volgt. De verdachte is vorig jaar onderzocht door een gedragsdeskundige die concludeerde dat De V. 'vermoedelijk een chronisch psychiatrische aandoening' heeft, maar is nader onderzoek nodig om dat te kunnen vaststellen.

De officier betoogde verder dat De V. verantwoordelijk is voor het aansteken van het eerste vlammetje op het terrein van S.E. Fireworks. Technische bewijzen, getuigenverklaringen van derden en leugenachtige verklaringen van de verdachte zelf leveren daarvoor het bewijs, aldus Stam.

De V., die sinds eind januari vorig jaar in voorlopige hechtenis zit, heeft volgens de officier allereerst een aantal vrienden gevraagd hem een alibi te verschaffen voor 13 mei 2000. Vervolgens heeft hij aan een aantal medegedetineerden en twee undercoveragenten bekend verantwoordelijk te zijn geweest voor de ramp, maar zou hij dat nooit meer kunnen bekennen.

Ook heeft hij opgemerkt dat hij de brand samen met anderen heeft gesticht, maar volgens aanklager Stam ontbreekt het bewijs voor die stelling. De undercovers lieten zich vorig jaar insluiten in de huizen van bewaring waar De V. verbleef. Verder zijn er vuurwerksporen aangetroffen op kleding van De V. die een maand na de ramp in beslag is genomen. De sporen op een sportbroek zouden volgens deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) niet afkomstig kunnen zijn van het regulier afsteken van vuurwerk.

Volgens Stam vertonen de aangetrofffen deeltjes grote overeenkomsten met de deeltjes die op het terrein van S.E. Fireworks zijn aangetroffen. Hij meent dat er geen andere plausibele verklaring is dan dat De V. in het rampgebied moet zijn geweest, op maximaal honderd meter van de explosies aldus het NFI. De verdachte heeft zelf altijd volgehouden dat de vuurwerksporen op zijn broek afkomstig zijn van een vuurwerkshow op Kreta.

De V. riskeert maximaal een levenslange gevangenisstraf. Als de rechtbank ingaat op het voorstel van officier Stam om De V. naar het PBC te sturen, zal het eindvonnis nog geruime tijd op zich laten wachten. De vuurwerkramp kostte aan 22 mensen het leven. Vele honderden raakten gewond en een complete woonwijk werd verwoest.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief