Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minister Jorritsma in opspraak

4 mei 02

Minister Jorritsma van Economische Zaken (EZ) heeft vergeefs van de redactie van het Algemeen Dagblad geëist om af te zien van een artikel over subsidie van haar ministerie, die ten goede kwam aan het bouwbedrijf van haar echtgenoot.

Volgens Jorritsma wekt het artikel, dat vandaag in de krant staat, ten onrechte de schijn van belangenverstrengeling en wordt haar integriteit aangetast. Jorritsma lichtte haar standpunt vrijdag toe tegenover de pers, zonder dat die inzage had in het artikel.

Het Algemeen Dagblad meldt zaterdag dat het bouwbedrijf van de familie Jorritsma in 1999 een subsidie van 1,6 miljoen gulden heeft ontvangen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), dat geld krijgt van EZ. Dat geld was bestemd voor de bouw en exploitatie van een hotel van het Jorritsma-concern. Volgens de krant kreeg dit Bolswardse bedrijf nog een tweede omstreden subsidie die door de gemeente Heerenveen mede gebruikt werd voor de aanleg van een weg naar het hotel.

Het Jorritsma-concern had een minderheidsbelang in de vennootschap die de subsidie aanvroeg. In het voorjaar van 1998, toen mevrouw Jorritsma nog minister van Verkeer en Waterstaat was, is dat belang vergroot tot de helft. Jorritsma werd in 1998 minister van Economische Zaken, maar dat betekent volgens haar niet dat ze enige bemoeienis heeft gehad met de investeringspremie. Die werd toegekend door SNN.

Dochter bestuurslid
Jorritsma zegt zich al meer dan twintig jaar niet meer met het bedrijf van haar echtgenoot te bemoeien. Wel heeft zijzelf een belang van 6 procent in de onderneming. Maar toen ze in 1994 minister van Verkeer en Waterstaat werd, heeft ze volgens de toen geldende regeling voor bewindslieden de zeggenschap over die aandelen overgedragen aan een stichting. Eén van de drie bestuursleden van die stichting is haar dochter.

De staatsrechtgeleerden A. Koekkoek van de Katholieke Universiteit Brabant, A. Heringa van de universiteit Maastricht en de voormalige EZ-secretaris-generaal S. van Wijnbergen uitten in het Algemeen Dagblad kritiek op die overdracht aan haar dochter.

Premier Kok heeft het Algemeen Dagblad via zijn woordvoerder laten weten dat "informatie over haar dochter of de financiële betrokkenheid van de stichting en bedrijf van meneer en mevrouw Jorritsma bij het Jorritsma-concern niet is uitgewisseld tussen destijds formateur Kok en de aanstaande minister. Mevrouw Jorritsma heeft de formateur de verzekering gegeven dat zij afdoende maatregelen had genomen om mogelijke belangenverstrengeling uit te sluiten. De premier heeft er geen behoefte aan om te zeggen of hij op de hoogte had willen of moeten zijn van de relatie tussen de subsidies, het Jorritsma-concern en minister Jorritsma.''

Reacties
D66-lijsttrekker Thom de Graaf wil dat minister Jorritsma zo snel mogelijk openheid van zaken geeft over beweerde belangenverstrengeling. Het CDA zei niet meteen te willen reageren. PvdA-lijsttrekker Melkert wil dat "mensen van buitenaf eens naar de zaak kijken'', aldus zijn woordvoerder. GroenLinks vindt dat Jorritsma "onhandig'' is geweest door haar dochter in de beheerstichting van haar aandelen te plaatsen. VVD-voorman Dijkstal heeft zaterdagmiddag in het radioprogramma Spijkers met Koppen gezegd "de situatie heel vervelend te vinden". Volgens de lijsttrekker is het goed als de zaak uitgezocht wordt.

Meer ...
Nederland Kiest: Jorritsma in opspraak (realvideo) 
Minister Jorritsma woedend over artikel AD
Nederlandkiest.nl

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief