Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politieke moorden in Nederland

16 jul 04

Volgens justitie heeft Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, een politieke moord heeft gepleegd.

"Dat een volksvertegenwoordiger zo kort voor de Kamerverkiezingen is vermoord maakt de zaak zó uniek, dat we 330 jaar terug moeten gaan in de geschiedenis voor een soortgelijk geval", zei aanklager Van Asperen de Boer tijdens het proces-Van der G.. Politieke moorden in Nederland.

Floris V
Floris de Vijfde was in de 13e eeuw een belangrijk man in Nederland. Hij was graaf van Holland en bestuurde, samen met andere edelen, de regio. Een aantal van die edelen was het niet eens met de politiek van Floris. Floris gaf de boeren bijvoorbeeld meer vrijheid en de bevolking hoefde geen tol meer te betalen om door Holland te reizen.

Er werd een plan gesmeed om Floris te ontvoeren. Op 23 juni 1296 namen vijf mannen de graaf mee en hielden hem gevangen op zijn eigen slot, het Muiderslot. Toen de inwoners van Holland hoorden dat 'hun' Floris werd vastgehouden kwamen ze naar het slot om hem te bevrijden. Bij de bevrijding stak één van de ontvoerders Floris neer.

Willem van Oranje
De tweede politieke moord in Nederland werd gepleegd in 1584 op stadhouder Willem van Oranje. Van Oranje had onenigheid met de toenmalige koning over het geloof en het bestuur in Nederland. De koning verklaarde Willem van Oranje vogelvrij; iedereen in het land had toestemming de stadhouder te doden en de moordenaar zou ook nog een beloning krijgen. Het was Balthasar Gerards die het huis van Van Oranje binnensloop en de stadhouder doodschoot.

De gebroeders de Witt
Ongeveer honderd jaar later volgde weer een politieke moord in Nederland. In 1672 werden de gebroeders De Witt in Den Haag op een vreselijke manier vermoord. Johan de Witt was in die tijd de machtigste man in Nederland. Hij was een goed bestuurder die voor veel welvaart in het land zorgde. Engeland en Frankrijk verklaarden Nederland uit jaloezie verschillende malen de oorlog. Het Nederlandse volk gaf Johan de Witt hiervan de schuld.

Ook Cornelis de Witt, de broer van Johan en stadsbestuurder van de stad Dordrecht, werd beschuldigd van verraad. Op 20 augustus werd Cornelis veroordeeld en verbannen uit Nederland. Toen zijn broer Johan hem kwam ophalen uit de gevangenis, sleurde een woedende menigte de broers de straat op en vermoordde ze. Hun lichamen werden daarna midden in Den Haag opgehangen.

(Bron: Teleac)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief