Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Een dagboek uit Afghanistan, tot 13 augustus 2003

18 aug 03

Wali Hashimi (Saw) houdt voor NOVA een dagboek bij over zijn werkzaamheden in Afghanistan. Na jaren in Nederland gestudeerd te hebben, is hij nu terug in zijn geboorteland om de mediaprojecten op te zetten.

6 augustus 2003
Er zou vandaag een vliegtuig van Lufthansa in Kabul arriveren en veel mensen zijn naar het internationale vliegveld Khawja Rawash gegaan om de landing te zien. Al zeker dertig jaar vliegen er geen Europese vliegtuigmaatschappijen op Afghanistan, dus het is een hele happening. Uiteindelijk blijkt het helemaal geen Lufthansa-toestel te zijn, maar een vliegtuig van een Duitse maatschappij die Lufttransport-Unternehmen heet. Het bedrijf vliegt sinds kort iedere woensdag van Düsseldorf naar Kabul.

Die avond pakt de Afghaanse televisie groot uit met het nieuws. Er worden beelden getoond van de roodgekleurde airbus en er is een interview met de Duitse manager van Lufttransport-Unternehmen. "We hebben dit initiatief genomen om de weg te openen voor de grote Europese maatschappijen en om te laten zien dat het veilig is in Kabul", zegt de manager.

10 augustus 2003
De Afghaanse popster Farhad Darya (midden)De beroemde Afghaanse popster Farhad Darya keert vandaag na 13 jaar terug naar Kabul. Hij heeft jaren in Amerika gewoond. Mijn collega's Rabia, Idrees, Saboor en ik hadden regelmatig contact met hem en hebben een verblijfplaats voor hem geregeld. Hij twijfelde heel lang om naar Afghanistan te komen omdat hij dacht dat het niet veilig is. Maar hij heeft uiteindelijk toch besloten terug te komen en wij halen hem van het vliegveld.

Farhad Darya geeft een dezer dagen waarschijnlijk een persconferentie en een concert. Ik word de hele tijd gebeld door de Kabulse radiostations die een interview willen met Darya. Er zijn tegenwoordig drie onafhankelijke radiostations: Arman FM, Radio Killied en Good Morning Afghanistan, die met hulp van USAID en de Europese Commissie zijn opgericht.

11 augustus 2003
De NAVO neemt vandaag de taak van de International Security Assistance Force (ISAF) over. Het is voor het eerst in 54 jaar dat de organisatie buiten Europa een militaire missie uit gaat voeren. Duitsland en Nederland, die de afgelopen zes maanden de leiding hadden over de veiligheidstroepen in Kabul, nemen vandaag bij een officiële bijeenkomst afscheid van de stad.

De NAVO stuurt in tegenstelling tot Nederland en Duitsland ook militairen naar gebieden buiten Kabul, waar nog steeds regelmatig wordt gevochten.

12 augustus 2003
Op mijn werk komt Haqyar, een collega die bij de administratie werkt, me met een brede glimlach vertellen dat de NAVO-soldaten vandaag in een van de veiligste woonwijken in Kabul (Makroyan) zijn geweest en met de bewoners veiligheidsproblemen hebben besproken.

Ik stort me op het dagelijkse nieuws. Op de website van de BBC valt mijn oog op een artikel met de titel 'Alianation of Pashtun ethnic group, lack of representation in the political process in Afghanistan', gebaseerd op een rapport van de International Crisis Group (ICG). Het irriteert me, want ik vind het provocerend nieuws en het laat zien dat ICG eigenlijk onrealistische rapporten schrijft over politieke ontwikkelingen in Afghanistan.

Het is niet juist om te zeggen dat Pashtoense etnische groep minder vertegenwoordigd is in het Afghanistan na de Taliban. Op dit moment vallen de posten als president en de ministers onder de Pashtoenen. Ook stelt de ICG dat de Pashtoenen de grootste groep vormen in Afghanistan. Dit is niet de realiteit, omdat er nooit een eerlijke en uitgebreide volkstelling heeft plaatsgehad. Tot dusver is er altijd alleen een grove schatting gemaakt door de oude, dictatoriale Pashtoense regeringen.

Ik vraag mij af waarom de ICG dergelijke rapporten schrijft en waar het de informatie op baseert. Gebrek aan deskundigheid of misschien een bedachte theorie?

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief