Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Een dagboek uit Afghanistan, 29 augustus 2003

1 sep 03

Wali Hashimi (Saw) houdt voor NOVA een dagboek bij over zijn werkzaamheden in Afghanistan. Na jaren in Nederland gestudeerd te hebben, is hij nu terug in zijn geboorteland om mediaprojecten op te zetten.

Afghanistan heeft nog steeds haar nationale schat niet verloren. Vandaag veroverde dit nieuws alle voorpagina's. Na veertien jaar burgeroorlog en chaos in Afghanistan is de Afghaanse historische goudschat veilig in de kisten van de Afghanistan Bank bewaard gebleven.

Vanaf 1992 tot 2001 waren er verschillende islamitische groeperingen in Afghanistan aan de macht. In die periode werden bijna alle Afghaanse nationale musea vernield en historische rijkdommen gestolen. Het enige dat onaangetast is gebleven, is de Afghaanse nationale schatkist, waarin heel veel goud ligt van ongeveer 2000 jaar geleden.


Balch (Mazare-e-Sharif)

Het goud komt uit de Bactria-periode toen Alexander de Grote met zijn Europese leger het Perzische rijk veroverde en een gemeenschappelijk imperium stichtte met de Perzen. De hoofdstad van dat rijk was Bactria in het noorden van Afghanistan. De stad wordt nu Balch (Mazare-e-Sharif) genoemd.


(Mazare-e-Sharif)

De ambtenaar van de Afghanistan Bank, die verantwoordelijk was voor deze schatkist, is een paar keer hard geslagen en gemarteld door de Taliban om de code van de sterke en ingewikkelde sloten bekend te maken. Maar hij gaf de code niet prijs. Hij wordt nu door Afghanen hoog gewaardeerd om zijn nationale gevoel en patriottisme.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief