Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Een dagboek uit Afghanistan, 11 september 2003

11 sep 03

Wali Hashimi (Saw) houdt voor NOVA een dagboek bij over zijn werkzaamheden in Afghanistan. Na jaren in Nederland gestudeerd te hebben, is hij nu terug in zijn geboorteland om mediaprojecten op te zetten.

'The Great Massoud'

Op 6 september vond de tweede internationale bijeenkomst in het Intercontinental Hotel van Kaboel plaats. De bijeenkomst werd georganiseerd door de 'Ahmad Shah Massoud Foundation'. Autoriteiten uit de hele wereld en Afghaanse buurlanden hebben veel te bespreken over Ahmad Shah Massoud. Ze beschrijven en leggen de verschillende kanten van zijn karakter uit.

De bijeenkomst was zeer goed en met respect georganiseerd. Veel grote foto's van Massoud hingen aan de wand. Ahmad Shah Massoud heeft bijna dertig jaar gestreden voor Afghaanse vrijheid tegen de Sovjetinvasie in de jaren tachtig en later tegen de Taliban en de al-Qaeda-invasie in Afghanistan.

Massoud is tijdens zijn strijd altijd in Afghanistan geweest en heeft van de lokale en internationale bronnen gebruik gemaakt om zijn leger op te bouwen. Bekend is dat hij acht keer hele grote en succesfulle guerillaoorlogen gevoerd heeft tegen het rode leger. Het Sovjetleger heeft nooit succes kunnen boeken tegen Ahmad Shah Massoud. Later hebben de Taliban en al-Qaeda met Pakistaanse steun bijna heel Afghanistan veroverd behalve Panjsheer, waar het bolwerk van Massoud gevestigd was.

Massoud heeft het Afghaanse verzet georganiseerd tegen de Taliban en Osama bin Laden (Verenigd front voor Afghaanse Vrijheid of Noordelijke Alliantie) tot 9 september 2001, toen hij bij een zelfmoordactie door twee Arabische terroristen werd vermoord. Het is opmerkelijk dat de Sovjetgeneraals en Pakistaanse autoriteiten ook participeren in deze bijeenkomst.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief