Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Een dagboek uit Afghanistan, 22 september 2003

22 sep 03

Wali Hashimi (Saw) houdt voor NOVA een dagboek bij over zijn werkzaamheden in Afghanistan. Na jaren in Nederland gestudeerd te hebben, is hij nu terug in zijn geboorteland om mediaprojecten op te zetten.

Het spookmeer Band-e-Amir

"We dachten dat Afghanistan eigenlijk een woestijn was, maar het heeft prachtige bergen en valleien," zegt Loic Leferme, een Fransman. Een groep van veertien Fransen is op 26 augustus met de auto vanuit Parijs naar Afghanistan afgereisd.

De groep bestaat uit wetenschappers, journalisten, historici, duikers en studenten die Afghanistan willen bekijken en er studies willen doen. Twee wereldkampioenen duiken, Loic Leferme, die 162 meter gedoken heeft zonder extra gewicht en Guillaume Nery die 65 meter heeft gedoken, hebben echt plezier gehad.

Zij hebben namelijk in het Bande-e-Amir-meer gedoken. Het meer ligt in Bamyan, een centrale provincie van Afghanistan. Band-e-Amir is een spookmeer dat op natuurlijke wijze ontstaan is op de bovenste plek van de Baba Bergen in centraal Afghanistan.Band-e-Amir bestaat eigenlijk uit vijf kleine meren, die uiteindelijk uitmonden in het grootste meer. Mensen verzonnen hierover tientale spookverhalen, zoals het verhaal dat het meer geen bodem zou hebben. Maar eindelijk hebben deze twee Franse duikers dit geheim onthuld. Het meer heeft wel degelijk een bodem, dat op een diepte van veertig meter ligt.De groep Fransen wil documentaires gaan maken over Afghanistan. Ze denken dat in de Franse pers veel politieke affiniteit te merken valt met Afghanistan. "Afghanistan is niet één land, maar paar landen vanwege ethnische, culturele en traditionele samenstelling" zegt Nery. "Afghanistan heeft een ongelooflijk mooi landschap; het is anders dan de Franse media beschrijft."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief