Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Een dagboek uit Afghanistan, 21 oktober 2003

21 okt 03

Wali Hashimi (Saw) houdt voor NOVA een dagboek bij over zijn werkzaamheden in Afghanistan. Na jaren in Nederland gestudeerd te hebben, is hij nu terug in zijn geboorteland om mediaprojecten op te zetten.


Gezondheidsproblemen in Afghanistan


Afghanistan kent veel problemen die opgelost moeten worden. We horen vaker geluiden over armoede, analfabetisme, religieus fanatisme, etnische haat en nijd en ga zo maar door. En daar komt nu 'jodiumgebrek' bij. Zestig tot zeventig procent van de Afghaanse bevolking heeft geen jodiumhoudend zout in de keuken. Gebrek aan jodium kan grote fysieke en mentale problemen veroorzaken. Zoals aandoeningen aan de schildklier.Dat zoveel Afghanen gebrek aan jodium hebben, heeft direct te maken met de oorlogen die in het land hebben gewoed; het normale leven is daardoor lange tijd verstoord geweest. Maar een andere belangrijke oorzaak is dat veel mensen nog vasthouden aan religieuze misverstanden over jodium. De stof zou namelijk de vruchtbaarheid kunnen aantasten.

Unicef heeft inmiddels de eerste zoutfabriek in Kabul opgericht waar dagelijks zo'n vier ton jodiumhoudend zout wordt geproduceerd. En vorige week is een tweede fabriek geopend in de stad Taloqan. De komende jaren komen daar nog een zes zoutfabrieken bij, in Herat, Kandar, Ghazni, Mazar, Jalal Abad en Khost. Het is de bedoeling dat in 2005 negentig procent van de Afghaanse bevolking het zout in huis kan hebben.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief