Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Betuwelijn niet beveiligd tegen drugssmokkel

5 nov 03

Persbericht NOVA

De Betuwelijn dreigt een ideale smokkellijn voor criminelen te worden. Voor de goederenspoorverbinding zijn tot nu toe geen maatregelen genomen om drugssmokkel tegen te gaan. Dat bevestigt het hoofd van de Nationale Recherche (NR) J. van Kastel vanavond in NOVA "Ik durf te stellen die er op dit moment niet zijn en dat er goed naar die Betuwelijn gekeken moet worden", aldus Van Kastel.

De NR zet in de nota 'Opsporen en tegenhouden van georganiseerde criminaliteit' voor het eerst uiteen hoe ze de criminele netwerken gaat aanpakken. Ze gaan zich richten op het misbruik dat criminelen maken van de havens, luchthavens en spoorlijnen.

Daarnaast wil de NR het voor criminelen onmogelijk maken om in Nederland te werken. Adviseur J. van Riessen van de NR: "Criminelen zouden alle rechten waar een gemiddelde Nederlandse burger recht op heeft moeten kwijtraken zoals hun kiesrecht en nationaliteit".

In de nota noemt de NR Nederland een 'logistiek paradijs'. "Van de legale handel die in de haven of op Schiphol aankomt, is 80 tot 90% voor het buitenland bestemd. We veronderstellen dat ook 80 tot 90% van de illegale handel voor het buitenland bestemd is", zegt Van Kastel. Controle daarop ontbreekt tot nu toe volgens Van Riessen: "Onvoldoende, want ik hoor niets anders dan dat de uitgaande vracht op Schiphol niet of nauwelijks wordt gecontroleerd".

"De Nationale Recherche wil nu juist ook dat hele logistieke proces in kaart brengen, vanaf het bronland naar ons land toe, hoe wordt het dan in ons land verwerkt en waar gaat het dan naar toe", zegt A. Nieuwenhuizen plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie en verantwoordelijk voor de aansturing van de NR. "We weten dat 80% van de heroïne in Engeland in Nederland is geweest omdat Nederland het transportland bij uitstek is in Europa".

Naast de aanpak van de aanvoerlijnen wil de NR de crimineel gaan weren uit Nederland. Daarbij denkt men aan vergaande maatregelen zoals die bijvoorbeeld in Italië gangbaar zijn. Daar mogen grote criminelen voor lange tijd geen eigen vermogen hebben. Alles wat wordt verdiend wordt afgepakt." Ik vind dat, dat ook in Nederland zou moeten zijn", meent Van Kastel. Ook denkt hij aan een 'beroepsverbod' voor criminelen die hun beroep misbruiken voor illegale praktijken, zoals drugssmokkel via een eigen transportbedrijf. Ze mogen dan nooit meer in de transportsector werkzaam zijn.

Als de aanpak van de NR succesvol is dan kunnen volgens Van Riessen de komende jaren 150 van de 400 criminele organisaties in Nederland worden aangepakt.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief