Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Actie van de Amsterdamse verloskundigen

13 nov 03

Maandag 17 november om 11.00 uur zal een groep hoogzwangere, allochtone vrouwen en Amsterdamse verloskundigen zich aan de poort van Landgoed de Horsten melden om aan Prinses Máxima aandacht te vragen voor de huidige problematiek van allochtone, zwangere vrouwen. Zij zullen haar vragen om als 'allochtone collega-zwangere' een petitie, die reeds door duizenden zwangere vrouwen is ondertekend mede te ondertekenen. Deze petitie zal de volgende dag, op dinsdag18 november om 1345 uur in de hal van de Tweede Kamer door een delegatie van de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen (KNOV) aangeboden worden aan mevrouw Erica Terpstra, de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van VWS.

Vele verloskundigen zijn werkzaam in achterstandswijken in de Randstand, waar meer dan vijftig procent van de zwangere vrouwen allochtoon is. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de sterfte van met name Marokkaanse en Turkse baby's in de grote steden significant hoger is dan van Nederlandse baby's. Allochtone baby's worden vaker in slechtere conditie geboren, zijn vaker ziek en moeten vaker opgenomen worden in het ziekenhuis. Deze achterstand begint echter al in de zwangerschap. Sociale positie, taalbarrière, cultuurverschillen en een gebrekkige voorlichting over gezonde leefstijlen spelen hierbij een rol.

Voor betere informatie en zorg aan allochtone moeders is meer tijd en aandacht nodig. Het Nederlands Instituut voor Eerstelijns Zorg rekende uit dat een verloskundige in een gebied met veel allochtone vrouwen de helft meer tijd besteed aan een zwangerschap! Hier staan echter geen extra inkomsten tegenover.

Om deze negatieve spiraal te doorbreken, beloofde minister Borst na de geruchtmakende millenniumstaking in 2000 van verloskundigen extra geld: 0,9 miljoen euro per jaar voor eerstelijns verloskundige zorg in achterstandswijken en 2.6 miljoen euro voor de ondersteuningsstructuur van verloskundige praktijken. Een keihard toegezegde subsidie die minister Hoogervorst nu meedogenloos weer wil intrekken. Overigens genieten huisartsen deze terechte en onontbeerlijke ondersteuning reeds langere tijd.

Schaarste in eerstelijns verloskundige zorg leidt tot slecht geïnformeerde zwangere vrouwen, méér ziekenhuisbevallingen en medische ingrepen, waardoor de kosten eerder stijgen dan dalen. Het kabinet Balkenende vindt dat iedereen met de bezuinigingen moet 'meedoen', maar werkt zichzelf op dit punt door korte termijnpolitiek tegen. De verloskundigen willen graag constructief meewerken om de kosten van de zorg te beperken. Daarvoor moet er wel tijd en geld zijn om allochtone vrouwen goede eerstelijns zorg te kunnen geven.

Prinses Máxima maakt deel uit van de commissie 'Máxima'. Deze commissie, onder voorzitterschap van Paul Rosenmöller, heeft de prinses gevraagd vanwege haar grote betrokkenheid bij de integratie en emancipatie van allochtone vrouwen.

Wij vragen prinses Máxima om gebruik te maken van haar positie in de commissie, om er mede voor te zorgen dat haar 'collega-allochtone moeders' voldoende toegang tot de zorg behouden. Eén van de doelstellingen van de commissie is om het kabinetsbeleid kritisch te volgen. Wij vragen Máxima om de petitie te tekenen en onze boodschap aan het kabinet over te brengen, te weten: Het is de verantwoordelijkheid van dit kabinet dat iedereen in Nederland, ongeacht het land waar hij vandaan komt of de wijk waarin hij woont, de kans krijgt om een gezond kind te baren. Het is onacceptabel dat de gezondheid van Nederlandse baby's afhangt van de huidskleur en de wijk waarin ze worden geboren!

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief