Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

IBDA-C streeft naar islamitische federatie

20 nov 03

De Turkse terreurorganisatie IBDA-C die donderdag samen met al-Qaeda de aanslagen in Istanbul heeft opgeŽist, streeft naar een islamitische federatie. De extremisten van deze groepering gebruiken gewapend verzet om dit doel te bereiken. De radicale organisatie is sinds de jaren zeventig in Turkije actief. De IBDA-C beschouwt het bestaan van de Turkse republiek als illegaal.

Er is in Turkije twijfel of de IBDA-C daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de recente bomaanslagen. De organisatie zou niet veel aanhangers hebben, hoewel ze zeer bekend is. Om een angstwekkend imago te krijgen, heeft de groepering in het verleden ook de verantwoordelijkheid voor aanvallen opgeëist, waarvan achteraf bleek dat de organisatie met die terroristische daden niets te maken had.

Een aantal van de leiders de IBDA-C zijn de laatste jaren aangehouden en veroordeeld. Onder hen was ook de leider Salih Izzet Erdis.

De terreurgroep heeft in het verleden met name gewelddadig geopereerd tegen kerken, journalisten, belangrijke zakenmensen en intellectuelen en tegen monumenten en beelden die de huidige Turkse staat symboliseren. Een van de beruchtste aanslagen van de groepering was het laten ontploffen van een bom in een hotel in de stad Sivas. Daardoor werden negentien mensen gedood.

De organisatie heeft een aparte structuur. Ze bestaat uit aparte legale en illegale individuele cellen. De cellen vormen twee verschillende zogenoemde fronten. Het legale front verzorgt propaganda-acties. Daarbij valt te denken aan het publiceren van boeken en andere geschriften waarin de eigen denkbeelden worden vertolkt. Ook organiseren deze groepen legale bijeenkomsten en conferenties.

De illegale cellen zijn vaak groepjes van drie tot vijf personen. Zij handelen binnen de strategie van de organisatie. Uit veiligheidsoverwegingen worden de groepjes zeer klein gehouden. Ze opereren apart en weten niet van elkaars bestaan.

Onlangs heeft de Europese Unie een verzoek van de Turken afgewezen om de IBDA-C als terroristische organisatie te kenmerken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief