Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De week voor de ramp

23 jan 03

In de week voor de vuurwerkramp doen zich een paar opmerkelijke zaken voor bij en rond S.E. Fireworks. Een reconstructie.

Dinsdag 9 mei 2000 's Ochtends kondigt medevennoot en vriendin van Willy Pater, Marion Schippers, haar vertrek aan. Bakker en Pater zijn stomverbaasd, maar Schippers zegt meer tijd nodig te hebben voor haar dochter. Tegen de middag komt plotseling de zus van oud-eigenaar Harm Smallenbroek, Femmie Smallenbroek, het terrein oplopen. Ze is er al jaren niet meer geweest omdat ze in Oostenrijk woont. Mevrouw Smallenbroek is vergezeld van een Duits sprekende man van ongeveer 45 jaar, die zij voorstelt als haar vriend. Ze vraagt Bakker om een pakketje eindejaarsvuurwerk. Bakker vraagt of dat niet een beetje vroeg is, in mei. Smallenbroek vraagt verder of Bakker en Pater nog steeds samenwerken, terwijl haar vriend ondertussen op het terrein rondkijkt. Daarna vertrekken ze.

Donderdag 11 en vrijdag 12 mei 2000 Er arriveren nieuwe containers uit China. Het vuurwerk is goedgekeurd en gefiatteerd door de RVI en de douane. Medewerker Willy Dirksen ziet donderdagmorgen vanuit de kantine dat klusjesman Hennie Kloppenborg een vrachtwagen uit Denemarken lossen is met een heftruck. Dirksen vindt dat opmerkelijk, omdat Kloppenborg dat werk normaal niet doet.

Vrijdag 12 mei 2000 Er wordt 's morgens een pallet uit Denemarken uitgepakt en in de containers en bunkers gelegd door - volgens Bakker - Pater en Kloppenborg. Die kunnen zich dat achteraf echter niet meer herinneren.
Bakker heeft plannen om met het gezin een weekend weg te gaan; hij en zijn vrouw Anita waren de week ervoor 12,5 jaar getrouwd. Maar omdat een nicht van Anita Bakker trouwt, wijzigen ze op het laatste moment de plannen en gaan naar de trouwerij, in Haaksbergen. De collega's bij S.E. Fireworks weten niet beter dan dat de familie Bakker een weekendje weg is. Er is ook een feestje bij Pater, die maandag jarig is. Bakker weet niets van het feestje; hij is niet uitgenodigd.
Die avond zendt het SBS6-programma 'Explosief' een item uit over een explosie in een vuurwerkopslagplaats in Amerika.

Zaterdag 13 mei 2000 Klusjesman Kloppenborg belt om 13.20 uur naar S.E. Fireworks, krijgt geen gehoor. Een minuut later belt hij de mobiele telefoon Rudi Bakker, maar ook die wordt niet opgenomen. Om ongeveer 13.30 uur gaat Kloppenborg langs bij Bakker, die een timmerman op bezoek heeft. Kloppenborg vertelt dat hij een zwerver in de Tollenstraat heeft gezien die bij S.E. Fireworks iets over de muur gooide. Kloppenborg zou bij het bedrijf zijn geweest om een hogedrukspuit op te halen.
Om ongeveer 14.25 uur gaat Bakker met zijn zoontje via de gemeentereiniging naar de Gamma om spullen te halen voor de timmerman. Als ze de Gamma uitlopen zien ze een witte rookpluim boven de stad. Ze denken dat het bij de firma Hartman vandaan komt, daar is namelijk al eerder brand uitgebroken. Op weg naar de brand horen ze op de scanner van het zoontje dat de brand is gelokaliseerd op de Roomweg 50-56. Het blijkt S.E. Fireworks te zijn.


De videofragmenten bevatten amateuropnames van Danny de Vries.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief