Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Begrafenis prins Claus op dinsdag 15 oktober

6 okt 02

De uitvaart van prins Claus heeft dinsdag 15 oktober plaats. Op die dag wordt zijn lichaam na een dienst in de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet in de Koninklijke Grafkelder in die kerk. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag meegedeeld.

Het stoffelijk overschot van de prins-gemaal is maandagmiddag van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag gebracht. Daar blijft het lichaam tot dinsdag. Dan gaat het stoffelijk overschot naar Paleis Noordeinde.

De zoons van prins Claus, Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn, begeleiden het lichaam dinsdag naar Noordeinde, net zoals zij maandag achter de lijkwagen vanuit Amsterdam reden. De drie prinsen houden op Paleis Noordeinde een dodenwake bij hun overleden vader.

De burgerij kan van donderdag tot en met zondag op Paleis Noordeinde afscheid nemen van prins Claus. Woensdag is gereserveerd voor Nederlandse autoriteiten, buitenlandse diplomaten en hoofden van internationale organisaties, aldus de RVD. Maandag 14 oktober wil de familie voor het laatst alleen zijn met het lichaam van de overleden prins.

Route uitvaartstoet
De route van de uitvaartstoet voor prins Claus leidt van paleis Noordeinde naar de Nieuwe Kerk in Delft. Dinsdag 15 oktober rijden de rijtuigen of, bij heel slecht weer, auto's van Den Haag via Rijswijk naar Delft.

Vanaf paleis Noordeinde gaat het eerste deel van de stoet via de Heulweg naar de Kneuterdijk en verder naar Buitenhof en Spui. Dan over verkeersplein Rijswijkseplein en Haagweg richting Rijswijk. Na de Rotterdamseweg volgt de stoet de Laan van Hoornwijck, Singel, en Poortweg.

Bij het Instituut Defensie Leergangen (IDL) aan de Brasserskade in de wijk Ypenburg maakt de stoet een korte stop. Bij het IDL vindt de formatie van de totale stoet plaats. De rijtuigen en escortes vervolgen hun weg over de Poortweg, Vrijenbanselaan, Wateringse Vest en het Noordeinde in Delft. In het oude centrum van Delft gaat het gezelschp over de Oude Delft, Nieuwstraat en Cameretten richting de Markt. Via het Raadhuis en de Oude Markt komt het stoffelijk overschot aan bij de Nieuwe Kerk.

Eerste en Tweede Kamer
Aanstaande dinsdag wordt de prins herdacht in een gezamenlijke bijeenkomst van de Eerste en Tweede Kamer. Er zal geen nationale rouw worden afgekondigd. Dat verschijnsel is in Nederland onbekend. Wel zal er hofrouw in acht worden genomen.

Vlaginstructie
De openbare gebouwen krijgen een vlaginstructie. Particulieren mogen zelf beslissen wat ze doen. De vlag kan halfstok, maar mag ook voluit gehangen worden met een zwarte wimpel. Op de koninklijke paleizen wordt de koninklijke standaard van een zwarte wimpel voorzien.

Afscheid
Woensdag kunnen officiële delegaties afscheid nemen van de prins op paleis Noordeinde. Waarschijnlijk kunnen daarna de 'gewone mensen' in een rouwkapel in het paleis terecht. Condoleren zal overal kunnen. Op provincie- en gemeentehuizen komen registers te liggen.

Bij de begrafenis zullen geen buitenlandse staatshoofden aanwezig zijn. Dat is alleen het geval bij het overlijden van het regerend staatshoofd. Wel zijn vertegenwoordigers van bevriende vorstenhuizen te verwachten.

De NOS zal alle openbare onderdelen van de rouw- en begrafenisplechtigheden uitzenden op radio, televisie en internet. De publieke omroep is daartoe op grond van de Mediawet verplicht.

Meer...
Delft werkt aan uitvaart

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief