Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marc Dutroux, een leven vol rechters en vrouwen

25 feb 04

Marc Dutroux verschijnt maandag 1 maart voor de rechtbank van Aarlen, op verdenking van drie moorden, vijf ontvoeringen, een reeks verkrachtingen en diefstal. De 48-jarige Belg heeft een ruime ervaring met rechters en meisjes.

1956
Dutroux wordt geboren in de Brusselse gemeente Elsene, vrijwel direct gevolgd door een vierjarig verblijf in Congo. Hij groeit daarna op in Obaix bij Charleroi en begint als veertienjarige een opleiding techniek.

1971
Zijn ouders scheiden, Marc verlaat zijn ouderlijk huis en woont in 1974 tegen betaling een halfjaar samen met een homoseksueel. Hij werkt na zijn studie in kortdurende baantjes als reparateur.

1976
Dutroux trouwt met Françoise Dubois, en woont in de buurt van Charleroi. Zijn zonen Dany en Xavier worden geboren in 1977 en 1979. Dutroux heeft echter ook een relatie met Monique Willems en Michelle Martin. Getuigen melden dat hij op de schaatsbaan nog meer vrouwen verovert.

1983
Dutroux scheidt van Françoise Dubois. Hij gaat samenwonen met Michelle Martin. Ze plegen diefstallen en beroven ouderen en alleenstaanden.

1984
Dutroux' derde zoon wordt geboren, Fréderic.

1985
Marc Dutroux zit een maand een gevangenisstraf uit wegens diefstal met geweld. Dit jaar begint hij meisjes in een bestelwagen te sleuren en ze meermalen te verkrachten, soms met anderen. De meisjes krijgen bonbons en worden thuisgebracht. Dutroux krijgt daarbij hulp van Michelle Martin en een andere man, die later omkomt bij een verkeersongeluk.

1986
Dutroux wordt aangehouden wegens de reeks verkrachtingen. Hij krijgt dertien jaar cel. In de cel huwt hij enkele jaren later met Michelle Martin.

1992
Dutroux wordt vervroegd vrijgelaten, ondanks de waarschuwing van psychiaters en justitie. Een vriend steekt brand in één van Dutroux' huizen, wat Dutroux een uitkering van de verzekering oplevert. Een jaar later wordt Dutroux' vierde zoon geboren, Andy.

1993
8 december: Politie doet een inval in het huis van Dutroux in Marchienne-au-Pont omdat hij zijn kelder zou verbouwen om kinderen in op te sluiten. Het blijkt dat Dutroux inderdaad zijn kelder verbouwt.

1994
Dutroux' vijfde kind wordt geboren, dochter Céline. Op reis in Slowakije nodigt hij meisjes uit om bij hem thuis te komen logeren. Op zelfgemaakte videobanden is te zien hoe hij ze verdooft en verkracht. Politie doet opnieuw een huiszoeking en constateert dat de verbouwing van de kelder stil ligt en laat de zaak rusten.

1995
In zijn woonplaats Grâce-Hollogne bij Luik verdwijnen de achtjarige meisjes Julie en Mélissa. Twee maanden later zijn aan de kust ook de tieners An en Eefje spoorloos. Dutroux bekent later dat hij An en Eefje heeft ontvoerd.

De politie start operatie-Othello, waarbij Dutroux met een camera in de gaten wordt gehouden. In december volgt een nieuwe huiszoeking bij Dutroux in Marcinelle. Er worden kinderstemmen gehoord, maar de politie denkt dat die van de straat komen.

Eind dit jaar zit hij een celstraf uit van enkele maanden wegens een serie autodiefstallen. Tijdens die periode komen Julie en Mélissa, naar eigen zeggen van Dutroux, om door verhongering. Na vrijlating brengt hij zijn partner Bernard Weinstein om het leven. Hij beschuldigt hem van de slechte verzorging van de meisjes. Dutroux bekent later tijdens verhoor deze moord.

1996
Er verdwijnen weer twee meisjes, Sabine en Laetitia. Justitie arresteert Dutroux, zijn vrouw en een achttal vermeende handlangers, onder wie politiecommissaris Zicot uit Charleroi. Op echtgenote Michelle en kompaan Michel Lelièvre na, worden alle andere verdachten vrijgelaten. Dutroux bekent de ontvoering van Sabine en Laetitia, die levend worden teruggevonden in een huis van Dutroux in Marcinelle bij Charleroi. Van de andere meisjes vindt politie de lijken. Hij wordt overgebracht naar gevangenis in het Waalse Aarlen.

1998
Dutroux vlucht uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau, waar hij zijn dossier mag inzien. Dezelfde avond wordt hij nog gepakt door een boswachter. Zijn vlucht leidt wel tot grote commotie en tot ontslag van de Belgische ministers De Clerck (Justitie) en Vande Lanotte (Binnenlandse Zaken).

2001
Dutroux wordt overgebracht naar de ziekenboeg ven de gevangenis van Brugge, voor een behandeling tegen suikerziekte. Hij keert later weer terug naar gevangenis in Aarlen.

2002
Dutroux wordt veroordeeld tot vijf jaar cel wegens brandstichting, diefstal en oplichting van de verzekering.

2003
Dutroux breekt zijn pols na een vechtpartij met medegevangenen. Op 19 december wordt hij gedagvaard.

2004
Dutroux moet voor een jury van de rechtbank te Aarlen verschijnen wegens drie moorden (An, Eefje en Weinstein) en vijf ontvoeringen. Hij moet voorkomen met Michelle Martin (van wie hij inmiddels is gescheiden) en zijn mogelijke handlangers Michel Lelièvre en Michel Nihoul. Een onderzoek naar Dutroux wegens kinderhandel en -pornonetwerken loopt nog, mogelijk volgt later hierover nog een proces.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief