Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verloop van het proces-Dutroux

28 feb 04

Het proces start met de samenstelling van de jury. Twaalf gezworenen en twaalf plaatsvervangers zullen worden geloot uit een lijst van 180 personen.

Vervolgens zal de advocaat-generaal de akte van beschuldiging voorlezen, goed voor 56 pagina's. Meteen daarna kunnen de advocaten van de verdediging hun eventuele akte van verdediging uiteenzetten waarna de beschuldigden worden verhoord. Die verhoren zullen meerdere dagen, zelfs tot een week, in beslag nemen. Alle beschuldigden, die aangehouden maar ongeboeid voor het hof verschijnen, zal gevraagd worden naar hun versie van de feiten.

Na het horen van de beschuldigden gaat het hof over tot de getuigenverhoren. Ongeveer 450 personen - waarvan ongeveer 200 moraliteitsgetuigen - zijn door het parket-generaal geselecteerd uit een lijst van meer dan 700 namen.

Voor de volgorde van de getuigenverhoren volgt het parket-generaal de chronologie van de feiten. Eerst zetten de onderzoeksrechters en onderzoekers het globale onderzoek uiteen, wat ten minste twee weken in beslag zal nemen. Voor de uiteenzetting van onderzoeksrechter Jacques Langlois is al één week van het proces uitgetrokken.

Bij het verhoor van de andere getuigen, dat vermoedelijk eind maart of begin april zal kunnen beginnen indien procedurekwesties uitblijven, volgt het hof de chronologie van de feiten. Zo zal eerst worden geluisterd naar de getuigen in het dossier "Julie en Melissa", vervolgens het dossier "An en Eefje" alvorens de ontvoering en opsluiting van Sabine en Laetitia aan bod komen.

Wellicht zullen bepaalde delen van het assisenproces, zoals het bekijken van de videotapes die bij Marc Dutroux in beslag werden genomen, achter gesloten deuren gebeuren. Na de getuigenverhoren wordt het woord gegeven aan de burgerlijke partijen en hun advocaten en meteen daarna volgt het requisitoir van de openbaar aanklager. Twee magistraten zetelen tijdens het proces in die functie: procureur des konings van Neufchâteau Michel Bourlet en advocaat-generaal van Luik Jean-Baptiste Andries. De eerste wijdt zich aan de grond van het dossier terwijl de tweede zich buigt over de procedure.

Na het requisitoir van de openbare aanklager krijgen de advocaten van de verdediging het woord en nadien kan iedereen replikeren. De vier beschuldigden krijgen het laatste woord waarna de jury zich terugtrekt voor de beraadslaging over de schuldvragen. Zij moeten antwoorden op de vragen die de voorzitter van het hof hen stelt. Als de jury de beschuldigden schuldig acht, wordt opnieuw gedebatteerd maar dan over de strafmaat. Na deze pleidooien trekt de jury zich een tweede keer terug, dit keer samen met de voorzitter van het assisenhof en de twee bijzitters om te komen tot een arrest over de straf.

De gehele assisenzaak zal twee tot vier maanden duren. Het parket-generaal berekende dat, indien alles volgens plan verloopt, het arrest half mei zou kunnen vallen.

(Bron: De Standaard)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief