Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hof in zaak directeuren S.E. Fireworks ontbonden

25 nov 02

Het gerechtshof in Arnhem dat de strafzaak tegen de twee directeuren van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks zou behandelen, is met succes gewraakt. De zogenoemde wrakingskamer in Arnhem oordeelde maandag dat objectief de schijn zou kunnen zijn gewekt dat de raadsheren die het proces zouden voeren, bevooroordeeld kunnen zijn. Daarom moet er een nieuw hof worden samengesteld.

Deze beslissing heeft als gevolg dat niet alleen de strafzaak tegen de directeuren W. Pater en R. Bakker moet worden uitgesteld, maar ook de zaak tegen de vermeende brandstichter bij S.E. Fireworks A. de V..

De V. is eerder dit jaar veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens de brandstichting op 13 mei 2000, die de vuurwerkramp tot gevolg had. De ramp eiste het leven van 22 mensen en vaagde een hele woonwijk weg.

Het hof zou dinsdag beginnen met een bezoek aan de rampplek in Enschede. Op 28 november zou het college beginnen met het behandelen van het proces tegen De V. Alle zaken zouden door dezelfde drie rechters worden behandeld.

Advocaat J. Plasman van directeur Bakker deed vrijdag het verzoek om het hof te ontbinden. Volgen hem hebben de betrokken rechters in een tussenarrest op 12 november aangegeven dat er bij S.E. Fireworks 'zeer zwaar vuurwerk' heeft gelegen. Plasman vindt deze stelling voorbarig, omdat het hof juist dat gegeven nog moet onderzoeken.

De raadsman vond dat het hof hiermee een vooringenomen standpunt heeft neergezet. "Ik kan het hof moeilijk beschuldigen van bewuste vooringenomenheid. Maar bij Bakker bestaat de indruk dat er al is geoordeeld dat er vlak voor de explosie te zwaar vuurwerk heeft gelegen in de vuurwerkfabriek. Met dit standpunt beslist het hof al over een kernpunt in de zaak, terwijl de behandeling van het hoger beroep nog moet beginnen'', zo motiveerde hij eerder zijn wrakingsverzoek.

De wrakingskamer van het hof oordeelt dat "hoezeer ook niet bedoeld zal zijn om in het tussenarrest een eindoordeel te geven, de verdachte op grond van de gewraakte passage in redelijkheid wel vrees zou kunnen koesteren, dat de rechters voortijdig tot een overtuiging zijn gekomen in deze zaak''.
(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief