Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overzicht alle ETA-aanslagen

11 mrt 04


11 maart 2004

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn bijna tweehonderd doden gevallen bij een aantal explosies in en rond treinen.

Spaanse politiefunctionarissen zeggen dat de bomexplosies het werk van de ETA lijken. Als dat juist is, gaat het om de grootste terreurdaad in de geschiedenis van de Baskische afscheidingsbeweging. Het record stond op de 21 doden die in 1987 in een supermarkt in Barcelona vielen. Een overzicht van de belangrijkste aanslagen.

1968 - Eerste dode door ETA-aanslag. Meliton Manzanas, hoofd van de geheime politie in San Sebastian, wordt voor zijn huis doodgeschoten.

1973 - Een autobom doodt de Spaanse premier Luis Carrero Blanco, gedoodverfd opvolger van dictator Franco. De explosie is zo krachtig dat Blanco met auto en al op het dak van een kerk belandt.

1979 - De militaire gouverneur van de Baskische provincie Guipuzcoa wordt samen met zijn vrouw in San Sebastian doodgeschoten.

1980 - Het bloedigste jaar in de geschiedenis van de ETA: 118 doden bij verscheidene aanslagen.

1985 - ETA brengt vier mensen om uit protest tegen toetreding Spanje tot EU. Eerste autobom in Madrid. Een dode.

1986 - Elf doden bij aanslagen en een afrekening binnen de ETA zelf.

1987 - Een bom doodt 21 mensen in een supermarkt in Barcelona. Een aanslag op barakken van de Guardia Civil in Zaragoza kost elf mensen het leven, onder wie vier kinderen.

1989 - ETA kondigt voor eerste keer eenzijdig bestand af na besprekingen in Algiers met Spaanse regeringsfunctionarissen. De beweging trekt het in, omdat Madrid zich niet aan de afspraken zou hebben gehouden.

1991 - Negen doden en 45 gewonden bij een aanslag in Barcelona.

1995 - Mislukte aanslagen op toenmalige oppositieleider Aznar en koning Juan Carlos.

1996 - Ex-rechter Francisco Tomas y Valiente wordt vermoord.

1997 - De ETA ontvoert en vermoordt gemeenteraadslid Miguel Angel Blanco. Zes miljoen mensen demonstreren een week lang tegen het separatistische geweld.

1998 - De ETA kondigt voor de tweede keer een eenzijdig bestand af.

3 december 1999 - ETA zegt bestand op uit ontevredenheid over lauwe reactie van regering in Madrid. Het is het begin van een reeks aanslagen, waarvan vooral plaatselijke politici, politieagenten en zakenlieden het slachtoffer worden.

21 januari 2000 - Eerste slachtoffer van aanslag na opzegging bestand is 47-jarige luitenant-kolonel Pedro Antonio Blanco Garcia. Hij komt om in de buurt van Madrid.

22 februari 2000 - 53-jarige secretaris-generaal van socialistische PSOE in Baskische provincie Alava, Fernando Buesa Blanco, met zijn lijfwacht vermoord.

4 juni 2000 - Gemeenteraadslid Jesus Maria Pedrosa van conservatieve Volkspartij in Durango bij Bilbao vermoord.

29 augustus 2000 - De 29-jarige Manuel Indiano Azaustre, gemeenteraadslid van conservatieve Volkspartij, in Zumarraga vermoord.

30 oktober 2000 - Vier doden door aanslag in Madrid. Onder hen is rechter José Francisco Querol Lombardero van het Hooggerechtshof.

22 november 2000 - Socialistische oud-minister Ernest Lluch wordt in Barcelona vermoord.

24 mei 2001 - Financieel directeur van de krant El Diario Vasco wordt in San Sebastian doodgeschoten.

6 november 2001 - Een autobom ontploft in de wijk Prosperidad in Madrid. 95 mensen raken gewond. Het doelwit, een politicus van de liberale UCD, blijft ongedeerd.

21 maart 2002 - Juan Priede Perez, socialistisch raadslid in Baskische gemeente Orio, wordt vermoord.

17 december 2002 - Antonio Molina van Guardia Civil wordt in stad Collado Villalba doodgeschoten.

30 mei 2003 - Twee agenten komen om door een aanslag in Sanguesa, in de regio Navarra.

22 juli 2003 - Bomexplosies in hotels in toeristenoorden Benidorm en Alicante. Er zijn zeker dertien gewonden, onder wie een 32-jarige Nederlander.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief