Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslag Yassin was nauwkeurig gerichte actie

22 mrt 04

Het Israëlische leger is steeds beter in staat om met geavanceerde wapensystemen heel gericht liquidaties uit te voeren, zoals de aanslag op de Palestijnse Hamas-leider Sjeik Ahmed Yassin.

Dat constateert defensiedeskundige Kees Homan van het Instituut Clingendael maandag.

De halfblinde sjeik werd door raketten getroffen die Israëlische helikopters afvuurden op het moment dat Yassin in zijn rolstoel de moskee in Gaza-stad verliet na het ochtendgebed. Negen anderen, onder wie twee lijfwachten van Yassin, vonden eveneens de dood.

Het leger kan met "geavanceerde wapensystemen heel gericht liquidaties uitvoeren. Het is gewoon een kwestie van 'targetten' en het doel uitschakelen. Het doel kan met laser 'aangelicht' worden, waarna de raket er regelrecht op afgaat'', aldus Homan. Doordat het doel door de laser blijft aangestraald, hoeft de aanvalshelikopter niet doodstil in de lucht te hangen. Of een helikopter nu snel of langzaam vliegt, maakt dan niet uit. De laser blijft de raket aansturen op het doel. Dat er in de directe omgeving ook doden vallen door de raketinslag is volgens Homan niet te vermijden. "Dat wordt in militaire kringen gezien als ''collateral damage'', oftewel bijkomende schade.''.

Het uitschakelen van een doel met de huidige precisiewapens is niet het grootste probleem. Moeilijker is de fase vooraf wanneer het doel moet worden opgespoord. De generaal-majoor b.d. der mariniers gaat ervan uit dat het Israëlisch leger nauwkeurig geïnformeerd was door een inflitrant in de nabijheid van Yassin die precies wist waar de Hamas-leider zich bevond.

Volgens Homan is het ook mogelijk dat iemand op de grond, in de onmiddellijke nabijheid van Yassin, bijvoorbeeld de inflitrant, met een laser de sjeik aanstraalde, waardoor hij een doelwit werd voor de helikopters. In theorie is het ook mogelijk dat de inlichtingendienst van het Israëlische leger Yassin met elektronische middelen, zoals afluisterapparatuur en zenders, heeft opgespoord. Hoewel Homan deze theorie niet uitsluit, acht hij dat niet heel waarschijnlijk, omdat "ze het dan al veel eerder hadden gedaan''.

Volgens Homan werkt Israël op militair technologisch gebied nauw samen met de Verenigde Staten, die een kwart van het Israëlische defensiebudget betalen, aan de ontwikkeling van een nieuw revolutionair concept; het Network Centric Warfare. De eerste aanzet tot dit NCW-concept werd in de eerste Golfoorlog in 1991 gegeven en vervolgens beproefd in Afghanistan en in de tweede Golfoorlog en wordt steeds verder ontwikkeld. Dit concept berust op informatietechnologie, waarbij verschillende wapen- en informatiesystemen worden gekoppeld aan een heel netwerk van sensoren en radars. Het wapensyteem dat zich het dichtst bij een sensor bevindt wordt dan ingezet het doel uit te schakelen.

Volgens Homan is het de bedoeling dat de NAVO op den duur ook op dit concept overgaat. Nadeel is dat het zeer kostbaar is, omdat precisiemunitie erg prijzig is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief