Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Integratie moet minder vrijblijvend

2 apr 04

Feitenoverzicht

PvdA en LPF hebben vrijdag 2 april hun integratieplannen gespresenteerd, vooruitlopend op het debat in de Tweede Kamer met de commissie-Blok. Eerder kwamen CDA, VVD en GroenLinks al met hun voorstellen. Over één ding is iedereen het eens: het moet minder vrijblijvend, maar op onderdelen zijn de verschillen soms groot. Hieronder volgt een overzicht van de standpunten op enkele belangrijke thema's:

Huwelijksmigratie: De leeftijd voor huwelijksmigratie moet omhoog van 18 naar 21 jaar, vinden CDA, VVD en LPF. Hetzelfde geldt voor de de eis dat degene die een bruid naar Nederland haalt tenminste 120 procent van het wettelijk minimumloon moet verdienen. Dat is nu 100 procent. Van de PvdA en GroenLinks mogen deze eisen blijven zoals ze nu zijn. GroenLinks pleit wel voor een leerplicht voor huwelijksmigranten, de PvdA vindt dat iemand die hierheen komt om te trouwen niet meteen volledige toegang zou moeten hebben tot het stelsel van sociale zekerheid. GroenLinks wil een verbod op gedwongen huwelijken.

Naturalisatie: Vreemdelingen die Nederlands staatsburger willen worden, moeten een examen afleggen. In een ceremonie worden de kernwaarden van de Nederlandse samenleving nog eens benadrukt. Daar zijn de meeste partijen het over eens. VVD en LPF stellen daarnaast de eis dat iemand tenminste tien jaar in Nederland moet zijn om een Nederlands paspoort te krijgen. LPF vindt verder dat een dubbele nationaliteit niet meer moet kunnen. De PvdA stelt voor om iedereen die in Nederland is geboren, de Nederlandse nationaliteit te geven.

Onderwijs: Allochtone kinderen met een achterstand moeten desnoods verplicht naar zogeheten voorschoolse educatie, vinden CDA, PvdA en VVD. Ook zijn de meeste partijen het er wel over eens dat ouders een belangrijke verantwoordelijkheid hebben en daaraan gehouden
mogen worden. GroenLinks wil dat er meer geld komt voor de bestrijding van achterstanden in het onderwijs.

Werk: De PvdA zet de grenzen open voor hoogopgeleide arbeidsmigranten, maar vindt dat voor laagopgeleiden strengere eisen moeten gelden. De LPF gaat wat verder en wil alleen nog maar hooggeschoolden toelaten. GroenLinks pleit samen met de PvdA voor registratie van het aantal allochtonen dat een bedrijf in dienst heeft.

Spreiding: Randgemeenten moeten de grote steden ontlasten van grote concentraties allochtonen, is de boodschap van alle partijen. PvdA en GroenLinks vinden dat de overheid zich daar actief mee moeten bemoeien, bijvoorbeeld door minimumpercentages te stellen aan de bouw van goedkope woningen in nieuwbouwwijken. CDA en VVD zien meer in eigen verant-woordelijkheid voor de gemeenten. De VVD wil asielzoekers na vijf jaar pas recht op vrije vestiging geven om te voorkomen dat ze allemaal bij elkaar in de grote steden gaan wonen.

Vrouwen: De positie van vrouwen is voor de meeste partijen cruciaal bij de integratie. Zij zouden voorrang moeten krijgen bij inburgeringscursussen, mede omdat zij als moeders een belangrijke rol spelen bij de opvoeding, vindt GroenLinks. Het CDA wil een aparte emancipatiemodule in de inburgeringscursus, en restricties voor plegers van huiselijk geweld die een bruid uit het land van herkomst willen halen. De PvdA wil jonge vrouwen het recht geven om zonder steun of toestemming van hun ouders een opleiding te volgen en te naturaliseren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief