Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De details van het plan-Sharon

16 apr 04

De Israëlische premier Sharon heeft donderdagavond de details van zijn omstreden plannen verstrekt aan leden van zijn kabinet. Hieronder volgen de door de Israëlische pers verstrekte hoofdpunten.

1. Israël blijft zich gebonden voelen aan het vredesproces, met als uitgangspunt een door beide partijen overeengekomen akkoord op basis van het principe van twee staten, een Israëlische en een Palestijnse. Volgens Sharon is de realiteit evenwel dat er momenteel geen Palestijnse partner is waarmee een bilateraal akkoord gesloten kan worden. De Palestijnse leider Arafat is voor Sharon al tijden geen gesprekspartner meer.

2. De huidige 'stagnatie' vraagt om eenzijdige stappen, die het verzekeren van de veiligheid van de joodse staat tot doel hebben. Als er "bewijzen" komen dat de Palestijnse Autoriteit eerder toegezegde hervormingen uitvoert en daadwerkelijk werk maakt van de bestrijding van het 'terrorisme", dan voorziet het plan-Sharon in hervatting van de dialoog.

3. Israël trekt zich voor eind 2005 volledig terug uit de Gazastrook, maar er zal vooralsnog een "militaire aanwezigheid" blijven aan de grens van de Gazastrook en Egypte. Israël behoudt zich ook het recht voor het luchtruim boven de Gazastrook te controleren. De joodse staat zal ook doorgaan met "militaire activiteiten" voor de kust van de Gazastrook. Sharon wil bovendien "preventieve en andere maatregelen" kunnen nemen tegen elke dreiging die uit een geëvacueerde Gazastrook komt. De aanleg of wederopbouw van zee- of luchthaven in de Gazastrook moet in overleg met de joodse staat.

4. Israël wil op de Westelijke Jordaanoever "sommige gebieden" behouden, hetgeen betekent dat "burgelijke nederzettingen, militaire zones en plaatsen waar Israël aanvullende belangen heeft" permanent geannexeerd zullen worden. Sharon zei eerder in elk geval zes grote joodse nederzettingen te willen houden.

5. De bouw van de internationaal omstreden 'veiligheidsmuur' gaat onverkort door, maar Sharon zegt dat uit "humanitaire overwegingen" de aanleg aangepast kan worden ten gunste van de Palestijnen.

6. Israël "tracht" alle gebouwen in verlaten nederzettingen intact te laten, zowel in de Gazastrook als in de vier te verlaten nederzettingen in het noorden van Samaria (Westoever). Ook de "infrastructuur" voor de riolering, water- en stroomvoorziening voor deze nederzettingen zullen niet worden vernietigd. Het plan voorziet in de oprichting van een met de Amerikanen overeen te komen "internationaal lichaam" dat vooralsnog het feitelijke eigendom krijgt van de fysieke nederzettingen en de waarde ervan zal bepalen.

7. Israël staat zonder overleg en goedkeuring de aanwezigheid van een "buitenlandse veiligheidsmacht" niet toe in de Gazastrook en op de Westoever. Internationale humanitaire hulp mag wel doorgaan. Er komen ook betere afspraken die het werk van hulporganisaties moeten vereenvoudigen en verbeteren. De regelingen die gelden voor Palestijnen die in Israël werken blijven van kracht.

8. De zogeheten Erez Industriële Zone in de Gazastrook, die aan 4000 Palestijnen werk biedt, zal in principe blijven bestaan. De internationale gemeenschap moet wel erkennen dat deze zone "niet wordt opgevat als een gecontinueerde Israëlische controle in de regio".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief