Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tijdlijn: prins Friso en Mabel Wisse Smit

19 apr 04

Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit treden op 24 april 2004 in het huwelijk. Ze ontmoetten elkaar in 2000 op een feestje. Een overzicht van de gebeurtenissen sindsdien.


2001
- De eerste berichten over de vriendschap tussen de prins en Mabel duiken op; de RVD erkent dat ze 'een goede vriendin' van Friso is. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meldt uit eigen beweging dat Mabel een relatie heeft gehad met de voormalige Bosnische ambassadeur bij de Verenigde Naties Muhamed Sacirbey, die van fraude wordt verdacht.

Ook worden 'incidentele zeilcontacten' met de inmiddels vermoorde drugsbaron Klaas Bruinsma gemeld aan premier Kok en minister De Vries van Binnenlandse Zaken. Nader onderzoek wordt nog niet nodig geacht.

2002 - Mabel gaat bij de uitvaart van prins Claus, op 15 oktober, met de koninklijke familie mee de Koninklijke Grafkelder in. Ze is in de afgelopen periode 'veel voor de familie gaan betekenen', meldt de RVD desgevraagd. Balkenende laat de AIVD 'naslag' naar Mabel doen. Dat levert geen onrustbarende informatie op.

Het World Economic Forum bestempelt Mabel Wisse Smit, op basis van haar loopbaan, tot een van de jonge mensen die in de toekomst grote invloed kunnen hebben op het internationale maatschappelijke leven.

2003 - In juni geven Friso en Mabel het kabinet te kennen dat ze zich willen verloven. Mabel voert drie gesprekken met premier Balkenende over haar verleden, twee keer in het bijzijn van Friso. Balkenende wil nader AIVD-onderzoek naar de contacten van Mabel met Sacirbey en Bruinsma. De AIVD meldt na afloop dat geen risicovolle gegevens zijn gevonden.

Koningin Beatrix kondigt op 30 juni de verloving aan. Het paar wil de regering toestemming voor het huwelijk laten vragen aan het parlement. Dat is nodig om Friso zijn plek in de lijn van
troonsopvolging te laten houden. De Kamer laat alvast weten het paar geen strobreed in de weg te zullen leggen. De relatie met Sacirbey is breed bekend, maar nauwelijks punt van discussie.

In augustus zet tijdschrift Quote een stroom berichten in gang over contacten van Mabel met topcrimineel Klaas Bruinsma. Begin oktober vertelt Charlie da Silva, voormalig lijfwacht van Bruinsma, aan tv-verslaggever Peter R. de Vries gloedvol over de liefdesrelatie die Mabel over langere tijd met zijn baas zou hebben gehad. Mabel geeft toe wel op Bruinsma's boot, de Neeltje Jacoba, te hebben geslapen.

De Tweede Kamer stelt zich terughoudend op en wacht op een brief van premier Balkenende met uitleg over de kwestie. Die praat op 3 oktober met Mabel. Achter de schermen barst dan al de bom.

Op 10 oktober laat premier Balkenende weten dat de regering het parlement niet zal vragen om toestemming voor het huwelijk van de prins met zijn omstreden verloofde. Zet de prins zijn huwelijk door, dan verliest hij zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis en zijn plaats in de lijn van troonsopvolging.

Volgens Balkenende is hem in een gesprek in juni 'onvolledige en onjuiste' informatie verschaft. Hierdoor is het vertrouwen in het paar geschaad.

In een brief van het stel zelf, geeft Mabel toe dat haar relatie met Bruinsma intensiever was dan ze eerder tegen de premier heeft gezegd. Ze houdt staande dat het geen liefdesrelatie was. Het paar biedt zijn 'oprechte verontschuldigingen' aan de regering aan, de koningin en iedereen die ze hiermee gekwetst hebben.

Het paar besloot volgens eigen zeggen zo weinig mogelijk details bekend te maken aan derden, onder wie de koningin. Het paar wilde geen herinneringen oprakelen "waarvan Mabel hoopte dat ze tot het verleden behoorden".

Er is algemene instemming met de beslissing om geen toestemming voor het huwelijk te vragen. De meerderheid van de Tweede Kamer staat achter de wijze waarop het kabinet de kwestie-Mabel Wisse Smit heeft aangepakt. Wat resteert zijn vragen over het werk van de AIVD en over de toekomst van de relatie van de prins met Mabel.

Op eerste kerstdag stelt de koningin zich in haar kerstrede pal achter het huwelijk van haar zoon en zijn verloofde: "Intens verheug ik mij ook op het huwelijk van Friso en Mabel die samen de toekomst tegemoet treden."

2004 - na de uitvaart van prinses Juliana, op 30 maart, maakt Delft zich op voor het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit op 24 april. Het burgerlijk huwelijk wordt bijgewoond door zo'n vijftig gasten, de kerkelijke inzegening door zo'n 1400 genodigden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief