Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wie is wie in het Parmalat-schandaal

26 mei 04

29 voormalige bestuurders, werknemers, accountants, bankiers en een advocaat van Parmalat zijn aangeklaagd op verdenking van koersmanipulatie, het verspreiden van valse informatie en van medeplichtigheid bij de bijna-ondergang van het Italiaanse zuivelconcern.

De belangrijkste verdachten:

CALISTO TANZI - De 65-jarige Tanzi bouwde Parmalat vanaf 1961 uit tot een zuivelconcern met wereldwijde vertakkingen. Hij streefde daarmee zijn vader voorbij, die zijn geld verdiende met een kleine delicatessenzaak. Parmalat groeide vooral hard toen de zogeheten Tetra-verpakkingen de verkoop van langhoudbare melk mogelijk maakten. Melk is nog altijd de grootste inkomstenbron van het concern.

De witharige Tanzi staat bekend als een toegewijd katholiek. Vlak voor zijn arrestatie op 27 december zou hij nog naar de heilige Fatima in Portugal zijn afgereisd.

Tanzi, een discrete, maar populaire man in Parma omdat hij het plaatselijke profvoetbal financierde, had nauwe banden met de christen-democratische elite die Italië bijna vijf decennia heeft geregeerd.

De Parmalat-oprichter wordt ervan beschuldigd de financiële markten te hebben misleid en systematische fraude bij zijn concern te hebben georganiseerd. Tot dusver heeft hij alleen toegegeven 500 miljoen euro te hebben weggesluisd om andere familiebedrijven te financieren. Volgens zijn advocaat wist hij "niets van financiën'' en is hij nu neerslachtig over de huidige situatie.

Tanzi heeft al aangeboden om enkele persoonlijke bezittingen af te staan om Parmalat te helpen. De huidige topman van het concern, Enrico Bondi, wil daar niets van weten. "Miljarden euro's zijn zoek. Het is tijd om één vraag te beantwoorden: Waar is het geld?'', aldus Bondi, die in december Tanzi's plaats innam.

FAUSTO TONNA - In tegenstelling tot Tanzi zijn er weinig positieve beschrijvingen van dit voormalige financiële brein van Parmalat. Werknemers noemen hem gevat, maar ook temperamentvol. Dat bleek begin januari toen hij journalisten toebeet dat hij hun "een langzame en pijnlijke dood'' toewenste.

Sinds eind jaren tachtig was de als accountant opgeleide Tonna voor Parmalat actief als directeur. In maart 2003 stapte hij onverwachts op als de financiële topman nadat een obligatie-emissie de mist was ingegaan door zorgen op de financiële markten over de schuldenlast van Parmalat. Tot 10 december bleef hij bestuurslid, maar zijn positie werd onhoudbaar toen de malversaties in de boekhouding naar buiten kwamen.

Tonna bevond zich volgens de Italiaanse justitie in het centrum van alle pogingen van Parmalat om de verliezen te verdoezelen. De 52-jarige Tonna zegt zelf alleen de opdrachten van Tanzi te hebben opgevolgd. Zijn vrouw Donatella Alinovi zat even vast omdat in haar bankkluizen geld is gevonden van Parmalat-rekeningen.

ACCOUNTANTS - Net als bij het Enron-schandaal blijken accountants geen zuivere rol te hebben gespeeld bij de controle van de boekhouding van het concern. Vier zijn aangeklaagd, twee van Grant Thornton en twee van Deloitte & Touche. Bij Grant Thornton gaat het om de directeur van de Italiaanse tak, Lorenzo Penca, en om Maurizio Bianchi, die vooral verantwoordelijk was voor de goedkeuringen van de jaarrekeningen van Parmalat. Beiden spreken de aantijging tegen dat ze hulp hebben geboden aan het fraudeweb van het concern. Grant Thornton International beschouwt Grant Thornton SpA (Italiaans voor NV) inmiddels niet meer als de zijne.

HET SLACHTOFFER? - De Italiaanse pers heeft zijn willoze slachtoffer in het schandaal gevonden: Gianfranco Bocchi. Deze trouwe werknemer van Parmalat, met een dienstverband van meer dan twintig jaar, blijkt onder vele vervalste documenten zijn handtekening te hebben gezet, waaronder onder het document dat op het bestaan van een bankrekening bij Bank of America zou duiden. Het geld op deze fictieve rekening, 3,95 miljard euro, is echter weg. Bocchi zelf zegt alleen maar te hebben gedaan wat Fausto Tonna hem vroeg. Volgens zijn vrouw gaat zijn trouw voor zijn werkgever zo ver dat hij alleen maar Parmalat-producten eet. Dit gaat van melk tot ingeblikt voedsel. Bocchi stelde onder meer de jaarrekeningen van het concern op, samen met Claudio Pessina die nu ook als verdachte de ontrafeling van de boekhouding bij Parmalat meemaakt.

(Bron: Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief