Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Retourtje Rif

6 aug 04

Retourtje Rif is de titel van een serie van vijf reportages uit Marokko die bij NOVA zijn uitgezonden.

Gedumpt in Marokko: de mannen reageren (7 september 2004)
Ieder jaar worden tientallen Marokkaanse vrouwen uit Nederland door hun mannen na een vakantie achtergelaten in Marokko. Zonder papieren kunnen ze geen kant op, zo vertelden de vrouwen die het overkwam in een eerdere NOVA-uitzending. De Tweede Kamer debatteert erover en NOVA zocht de dumpende mannen op voor hun reactie.
Lees ook de Kamervragen.

Gedumpt in Marokko (18 augustus 2004)
Tientallen Marokkaanse mannen laten na de vakantie in Marokko hun vrouw achter, zonder papieren. Vervolgens gaan zij alleen naar Nederland terug. Het is dit jaar minstens dertig vrouwen overkomen: gedumpt in Marokko.

Zon, zee en Aboutaleb (14 augustus 2004)
Duizenden Marokkanen vieren op dit moment vakantie in hun thuisland. Zo ook Ahmed Aboutaleb, de Amsterdamse wethouder van Grote Stedenbeleid, Jeugd & Diversiteit en Educatie. Aboutaleb over jonge jongens in dure BMW's, de 'vernederlandsing' van Noord-Marokko en de wedijver in conservatisme tussen Nederlandse moslima's en hun lokale familie.

Ingezamelde geld aardbeving ongebruikt (12 augustus 2004)
Het overgrote deel van de één miljoen euro die in Nederland werd ingezameld na de aardbeving in Marokko afgelopen februari ligt nog ongebruikt bij de hulporganisaties. En dat terwijl 1500 dakloze Marokkanen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen leven.

De RIAGG in het Rifgebergte (9 augustus 2004)
Sinds vorige zomer reist de RIAGG Rijnmond Noord West zo'n 150 chronisch psychiatrische patiënten achterna op vakantie naar Marokko. Ook dit jaar werken er RIAGG-medewerkers in het noordelijke Rifgebergte. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid keurt het initiatief af, zo liet hij dit voorjaar weten in reactie op vragen van de Kamer. Hoogervorst spreekt van een 'hellend vlak' en onderzoekt of het mogelijk is om de AWBZ-vergoedingen in bepaalde gevallen te beperken.

WAO-ers in Marokko (4 augustus 2004)
Over Marokkaanse gastarbeiders die in Nederland arbeidsongeschikt zijn geraakt en met een WAO-uitkering terug zijn gegaan naar Marokko. Sinds de jaren negentig moeten ze elke vijf jaar gekeurd worden, maar in de praktijk komt daar niet veel van terecht. De uitkeringsinstantie UWV heeft daarom zelf een Marokkaanse keuringsarts aangesteld. Met als gevolg: meer controles en meer mensen die hun uitkering verliezen omdat de arts vindt dat ze gezond genoeg zijn om weer te werken. Volgens veel voormalige gastarbeiders is de herkeuring een schande.
Lees ook de Kamervragen.


Bekijk ook: Fotopagina Marokko

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief