Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overzicht van terreurdreiging in Nederland

19 aug 04

Een overzicht van eerdere arrestaties van verdachten en recente gebeurtenissen rond de terreurdreiging in Nederland.


De nationale recherche greep op 18 augustus 2004 een verdacht in de kraag op verdenking van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen van 11 maart in Madrid. Ook een tweede verdachte die in Roosendaal is opgepakt, heeft volgens de Spaanse inlichtingendiensten te maken met de bomaanslagen in de Spaanse hoofdstad. Het is niet de eerste ker dat Nederland te maken krijgt met de dreiging van terreur.

2004

Augustus: Nederland wordt op een internetsite bedreigd met aanslagen in verband met de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Irak. Het dreigement komt van Jamaat al Tawhid al-Islamiya. De overheid onderzoekt de dreiging maar neemt geen extra maatregelen en verhoogt het geldende dreigingsniveau niet.

Juli: De politie pakt een 37-jarige Syriër en een 33-jarige man uit Libanon op voor een mogelijke gewelddaddige actie tegen militaire deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. Er zou een verband bestaan tussen een telefoonnummer in het mobieltje van de Syriër G.H. en het terreurnetwerk al-Qaeda. Justitie verdenkt de Syriër van voorbereiding tot moord en deelname aan een criminele organisatie. Hij is inmiddels op vrije voeten. De aangehouden Libanees K.M.
tipte de politie omdat hij een verzoek had gekregen een bom te gooien naar wandelende Amerikaanse militairen.

Juli: Het kabinet neemt op 9 juli extra veiligheidsmaatregelen in verband met aanwijzingen bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over activiteiten van enkele radicale moslims. Die zouden mogelijk duiden op de voorbereiding van terroristische aanslagen.

Juni: De politie in Rotterdam arresteert de 29-jarige J.C.. Het gerechtshof in Den Haag had hem veroordeeld voor deelname aan het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. Hij was op vrije voeten, nadat de rechtbank hem eerder had vrijgesproken. C. zou met anderen een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs hebben beraamd. Ze werden al in 2001, twee dagen na de aanvallen in de VS, opgepakt. Het is de eerste keer dat een rechter in Nederland moslimextremisten bestrafte voor terroristische activiteiten. C. kreeg zes jaar celstraf. Zijn kompaan, de 32-jarige Algerijn A.R., moet vier jaar de cel in. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad.

Juni: Na een huiszoeking arresteert de politie een 17-jarige jongen van Marokkaanse afkomst uit Rotterdam. Uit aanwijzingen in de woning zou blijken dat hij een aanslag plande. Zijn aanhouding was mede aanleiding voor Binnenlandse Zaken om van een verhoogde terroristische dreiging te spreken. De jongen werd in oktober ook al opgepakt. De politie trof toen stoffen aan voor het maken van een bom. De jongen probeerde in januari 2003 met een vriend vergeefs zich aan te sluiten bij moslimstrijders in Tsjetsjenië.

Januari: Bij toeval arresteert de politie de 29-jarige K.B., een Belg van Marokkaanse afkomst, tijdens een verkeerscontrole. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), die achter de aanslagen vorig jaar in Casablanca zou zitten. De rechter wijst in juli een uitleveringsverzoek van Marokko af, omdat het land te weinig informatie heeft gegeven. België verzoekt daarop tot overlevering. De rechtbank beslist donderdag hierover.

2003

December: Nederland levert een 32-jarige Irakees die lid zou zijn van de radicaal islamitische beweging Ansar al-Islam, aan Duitsland uit. De politie hield hem begin december aan op Schiphol. Kort daarvoor was hij ontsnapt in München.

Oktober: Politie en justitie houden vijf vermoedelijke terroristen aan op verdenking van het voorbereiden van een bomaanslag. De arrestanten komen uit Amsterdam, Amersfoort, Den Haag en Schiedam. Binnen een week komen de mannen al vrij wegens gebrek aan bewijs.

Juni: De rechtbank in Rotterdam spreekt twaalf aangeklaagde moslims vrij van het werven, opleiden en ondersteunen van strijders voor de jihad, de heilige oorlog. Onder de groep arrestanten bevinden zich Algerijnse GSPC-verdachten die in april 2002 werden aangehouden en zes mannen die in augustus van dat jaar werden opgepakt.

April: Minister Remkes van Binnenlandse Zaken schat dat in Nederland honderd tot tweehonderd personen in islamitische terroristische netwerken actief zijn. In dezelfde maand bevriest het ministerie van Buitenlandse Zaken de financiële middelen van de Nederlandse stichting al-Aqsa, waarna de Europese Unie de organisatie op de lijst van verboden terroristische groeperingen zet.

April: Het Openbaar Ministerie vermoedt dat 150 moslims in Nederland een duikcursus hebben gevolgd. Deze personen hebben mogelijk banden met de jihad tegen vijanden van de islam.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief