Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overzicht aanslagen Rusland

2 sep 04

De gijzeling van honderden mensen in een school in het Noord-Ossetische Bislan lijkt evenals de aanslag op een Moskous metrostation en die op twee vliegtuigen op 24 augustus het werk te zijn van Tsjetsjeense moslimrebellen. Hier volgt een globaal overzicht van aanslagen in de afgelopen drie jaren waarvoor Tsjetsjeense rebellen de verantwoordelijkheid hebben opgeŽist of die aan hun worden toegeschreven.

2001
- 23 maart: Drie autobommen ontploffen in het onrustige noorden van de Kaukasus, vlakbij de grens met Tsjetsjenië. Drieëntwintig mensen komen om het leven, negentig anderen raken gewond.

- 29 augustus: Twaalf mensen sterven doordat een auto explodeert in een Tsjetsjeens dorp, 20 kilometer buiten de hoofdstad Grozny.

2002
- 8 mei: Door een bomaanslag tijdens een militaire parade in Kaspiysk, in de aan Tsjetsjenië grenzende deelrepubliek Dagestan, vallen 43 doden en 130 gewonden.

- 31 mei: Vier Russische soldaten komen bij Grozny om het leven door een zelfmoordaanslag.

- 17 september: In een straat in Grozny ontploft een bom. Achttien burgers worden gedood.

- 10 oktober: Bij een aanslag op een politiebureau in Grozny vallen 22 doden.

- 23/26 oktober: Ruim veertig Tsjetsjeense rebellen houden achthonderd mensen gegijzeld in een theater in Moskou. Russische soldaten bestormen uiteindelijk het gebouw. Bij die bevrijdingsactie doden ze alle 41 rebellen. 129 gegijzelden, onder wie een Nederlandse vrouw, verliezen het leven door het door de bevrijders gebruikte slaapgas.

- 27 december: Zelfmoordenaars rijden twee auto's vol met explosieven het pro-Russische regeringsgebouw in Grozny binnen. Er vallen 83 doden.

2003
- 15 april: Zestien burgers laten het leven als vlak bij de Tsjetsjeense stad Chankala een bom in een bus ontploft.

- 12 en 14 mei: Twee zelfmoordaanslagen binnen 48 uur, opgeëist door aanvoerder Basajev (de man achter het gijzeldrama in het Moskouse theater), kosten zestig mensen in een overheidsgebouw bij Grozny en achttien in een parade het leven.

- 5 juni: Een zelfmoordaanslag in een bus vol Russische militairen in de stad Mozdok in Noord-Ossetië (ten westen van Tsjetsjenië) eist twintig levens.

- 5 juli: Twee vrouwen blazen zichzelf op tijdens een popconcert in Moskou. Ze sleuren veertien mensen mee in de dood.

- 1 augustus: Door een zelfmoordaanslag door twee daders met een autobom op een militair ziekenhuis in Mozdok (Noord-Ossetië) vallen vijftig doden.

- 5 december: Een bomaanslag op een passagierstrein in Zuid-Rusland aan de voet van de Kaukasus kost aan 44 mensen het leven.

- 9 december: Tsjetsjeense vrouw blaast zichzelf op in Moskou. Vijf omstanders komen om.

2004
- 6 februari: een aanslag op een metro in Moskou eist ongeveer veertig levens.

- 13 april: Bomaanslag op Russisch militair konvooi in zuiden van Tsjetsjenië eist zeker vijf levens.

- 9 mei: De Moskou-getrouwe president van Tsjetsjenië, Achmad Kadyrov, komt door een aanslag om het leven.

- 24 augustus: Twee Russische verkeersvliegtuigen storten vrijwel tegelijkertijd neer. Beide vliegtuigen waren opgestegen van de luchthaven Domodedovo bij Moskou. Alle passagiers en bemanningsleden in de twee toestellen, negentig Russen in totaal, komen om het leven. Moskou veronderstelt dat het gaat om een Tsjetsjeense aanslag.

- 31 augustus: Een vrouw pleegt een zelfmoordaanslag op een metrostation in de Russische hoofdstad. Zeker tien mensen sterven aan hun verwondingen. Door de explosie raakten 51 mensen gewond. De Islambouli Brigades, die ook achter de aanslagen op de vliegtuigen zouden zitten, eisen de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op.

- 1 september: In de stad Bislan in de republiek Noord-Ossetië in het zuiden van Rusland bestormen gewapende mannen en vrouwen een school en nemen honderden scholieren, leraren en ouders van leerlingen in gijzeling.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief