Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Srebrenica-proces hervat

7 jul 03

Na een onderbreking van enkele weken heeft het Joegoslavië-Tribunaal maandag zijn Srebrenica-proces hervat. De derde Srebrenica-zaak voor het VN-hof in Den Haag was in mei begonnen, maar na enkele dagen geschorst.

Twee van de vier verdachten, Momir Nikolic en Dragan Obrenovic, hadden op de valreep gedeeltelijk schuld bekend. Het proces gaat nu verder met de twee resterende verdachten, Vidoje Blagojevic en Dragan Jokic.

Nikolic en Obrenovic zullen na het zomerreces getuigen tegen Blagojevic en Jokic. Zij zijn de eerste Bosnisch-Servische officieren die uit de school klappen over de massamoord op duizenden moslims uit Srebrenica na de val van de enclave in juli 1995.

De procesgang is ook vertraagd door een vertrouwenscrisis tussen Blagojevic en zijn advocaten, Michael Karnavas en Suzana Tomanovic. De verdachte wil een nieuwe advocaat. Voorzittend rechter Liu Daqun (China) herinnerde Blagojevic er maandagochtend aan dat de vrije keuze van de advocaat geen absoluut recht is. Ondanks de 'fricties' die er zijn, riep hij beide partijen op opnieuw vertrouwen op te bouwen. Om hen daarbij te helpen, wordt een soort bemiddelaar aangesteld.

De Amerikaanse advocate van Jokic, Cynthia Sinatra (schoondochter van wijlen de beroemde zanger), wees de drie VN-rechters erop dat zij nog steeds geen toestemming heeft gekregen van de Amerikaanse regering om voor het Tribunaal op te treden. Zij vreest daarom voor strafvervolging thuis. President Bush heeft een decreet uitgegeven dat Amerikaanse advocaten een speciale licentie nodig hebben om op te treden voor het VN-hof in Den Haag. Sinatra vroeg zich (met een glimlach) af of zij politiek asiel moet aanvragen in Nederland.

De eerste getuige die maandag werd opgeroepen, getuigde eerst in alle openheid voor publiek en pers die hierover berichten verspreidde. Uren later werd maandagmiddag plotseling een rechterlijk bevel van Liu verspreid dat publicatie verbiedt. De getuige had namelijk al in april om 'beschermende maatregelen' gevraagd. Dat verzoek was per abuis blijven liggen bij het bureau van de hoofdaanklaagster. Het kruisverhoor dinsdag zal achter gesloten deuren plaatsvinden.
(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief