Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Medicijnen abortusboot opnieuw verzegeld

7 jul 03

De medicijnen aan boord van de abortusboot inde Poolse havenstad Wladyslawowo zijn maandag opnieuw verzegeld. Dat gebeurde na een inspectie door twee Poolse apothekers op het schip van de organisatie Women on Waves. Dat heeft gynaecologe G. Kleiverda aan boord van de boot gezegd.

Het was de autoriteiten volgens de woordvoerster niet duidelijk wat voor medicijnen er zich bevonden. "De openbare aanklager had zondag al gezegd dat we niets illegaals doen, mits we de abortuspil niet verhandelen of aan land brengen'', aldus Kleiverda. De apothekers hebben maandagmiddag de medicijnen, die bij vertrek uit Nederland waren verzegeld, gecontroleerd met de lijsten. Daarna werden ze opnieuw verzegeld.

De abortusboot, de Langort uit Rostock, wacht op beter weer omnaar internationale wateren te varen. "Wij hebben van de Nederlandse overheid toestemming om vrouwen die 16 dagen over tijd zijn, de abortuspil te verstrekken'', aldus Kleiverda. "In principe staat niets Poolse vrouwen in de weg om met ons mee uit te varen en te vragen wat ze willen.''

Women on Waves heeft maatregelen getroffen om de veiligheid van Poolse vrouwen zoveel mogelijk te garanderen. Vantevoren hadden Poolse anti-abortusgroepen gedreigd Poolse vrouwen die aan boord zouden gaan, te zullen filmen.

Een klein groepje 'raddraaiers' staat volgens Kleiverda op de kade van Wladyslawowo te protesteren. Maar dat weegt volgens haar niet op tegen de "ongelooflijk veel telefoontjes en e-mails'' waarin het initiatief van Women on Waves wordt gesteund. Dit blijkt ook uit opiniepeilingen, aldus Kleiverda. Daaruit komt ook naar voren dat 70 procent van de ondervraagde Polen voor wijziging van de uiterst strikte anti-abortuswet is.

Per dag vinden er volgens de gynaecologe 4000 illegale abortussen in Polen plaats. "Wij willen duidelijk maken dat met betere voorlichting, verstrekking van anticonceptiemiddelen en liberalisering van de abortuswet het aantal abortussen in Polen zal dalen.''
(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief