Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Juridische actie tegen abortusboot

7 jul 03

De havenautoriteiten in het Poolse Wladyslawowo zijn een "administratieve juridische procedure'' begonnen tegen de 'abortusboot'van de Nederlandse organisatieWomen on Waves. Volgens de havenmeester is het schip afgelopen zondag zonder toestemming de haven binnengegaan.

Een dergelijke overtreding kan een boete van maximaal 14.000 euro opleveren. Het is niet duidelijk hoeveel tijd de procedure in beslag zal nemen. Volgens de havenmeester mag het schip in de tussentijd niet vertrekken.

De medicijnen aan boord van de boot zijn maandag al opnieuw verzegeld. Dat gebeurde na een inspectie door twee Poolse apothekers. Het was de autoriteiten volgens woordvoerster G. Kleiverda op het schip niet duidelijk wat voor medicijnen er zich bevonden. "De openbare aanklager had zondag al gezegd dat we niets illegaals doen, mits we de abortuspil niet verhandelen of aan land brengen'', aldus Kleiverda.

De apothekers hebben maandagmiddag de medicijnen, die bij vertrek uit Nederland waren verzegeld, gecontroleerd met de lijsten. Daarna werden ze opnieuw verzegeld.

De abortusboot, de Langort uit Rostock, wacht op beter weer omnaar internationale wateren te varen. "Wij hebben van de Nederlandse overheid toestemming om vrouwen die zestien dagen over tijd zijn, de abortuspil te verstrekken'', aldus Kleiverda. "In principe staat niets Poolse vrouwen in de weg om met ons mee uit te varen en te vragen wat ze willen.''
(Bron: AFP/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief