Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Abortusboot op weg naar Nederland

7 jul 03

De abortusboot van de Nederlandse organisatieWomen on Waves is op weg naar Nederland. Rond vier uur vrijdagmiddag verliet het schip de haven van het Poolse Wladyslawowo.

De organisatie maakte daarmee een einde aan de actie in Polen, die twee weken geleden begon en veel stof deed opwaaien. Tegenstanders verwelkomden het schip toen door stenen te gooien en leuzen te schreeuwen. De autoriteiten begonnen een treitercampagne, aldus de organisatie.

Women on Waves protesteerde met het bezoek aan Polen tegen de in haar ogen achterhaalde abortuswetgeving in dat land. In het streng-katholieke land is zwangerschapsonderbreking op een paar uitzonderingen na verboden.

Bij elkaar werden drie tochten ondernomen naar internationale wateren met steeds een groep Poolse vrouwen aan boord. In internationale wateren, waar het schip onder de Nederlandse wetgeving valt, kan de organisatie aan vrouwen die maximaal zestien dagen over tijd zijn, de abortuspil verstrekken.

Of dat ook daadwerkelijk is gebeurd, wilde een woordvoerster niet zeggen. "We hebben gedaan wat we van plan waren. Verder kan ik niet gaan'', zegt ze.

Vrijdagochtend werd de laatste tocht gemaakt met aan boord een groepje Poolse vrouwen. De douane ging meteen bij terugkomst aan boord voor een controle. Op basis van een eerdere inventarisatie van de medicamenten aan boord kon de douane vaststellen of er pillen ontbreken. Daarna kon het schip vertrekken.

Volgens de woordvoerster werd de organisatie uitgezwaaid door een groot aantal sympathisanten. Zij waren, in tegenstelling tot bij de aankomst, ver in de meerderheid vergeleken met tegenstanders.

Het schip zal naar Harlingen varen waar het wordt teruggebracht bij de firma waar het is gehuurd. De toekomstplannen van Women on Waves zijn nog niet duidelijk. "We moeten hier eerst van bijkomen. Verder moeten we geld zien te verzamelen voor nieuwe acties, want vooral de beveiliging heeft ons veel geld gekost,'' aldus de zegsvrouw.
(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief