Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Artsen tevreden over verloop scheiding Siamese tweeling

7 jul 03

De artsen in Singapore die ook maandag nog bezig zijn met de operatieve scheiding van een Siamese tweeling, zijn tevreden met hoe het tot nu toe gaat. Wel verloopt de ingreep, die zondagmiddag begon, langzamer dan gedacht. De specialisten proberen twee 29-jarige zussen uit Iran, die met het hoofd aan elkaar zijn gegroeid, te scheiden.

De toestand van de zussen was maandagochtend stabiel. "We zijn voorzichtig optimistisch'', aldus een van de artsen, Prem Kumar Nair. Maandagochtend bereikte het chirurgisch team in het Raffles Hospital de gevaarlijkste fase van de operatie. De vrouwen hebben afzonderlijk functionerende hersenen, maar delen een belangrijk bloedvat in het hoofd. Neurochirurgen hebben een deel van de schedel verwijderd. Deze handeling duurde zes uur, omdat het bot erg dik was, vooral op plekken waar de schedeldelen aan elkaar zijn gegroeid.

Tevoren was gedacht dat de operatie 48 uur zou duren. Nu houden de medici rekening met wellicht vier dagen. "We hebben geen haast'', zei Nair. Later maandag beginnen de artsen met het scheiden van de aan elkaar gegroeide hersendelen.

Vrienden van de tweeling, Ladan en Laleh, wachten in het ziekenhuis op het goede nieuws. Sommigen zijn uit Iran overgevlogen. De twee vrouwen willen zelf gescheiden worden, ondanks dat daar grote risico's aan zijn verbonden. Alle eerdere operaties van Siamese tweelingen die met het hoofd aan elkaar vastzaten, werden uitgevoerd op baby's.

Het chirurgisch team bestaat uit 28 artsen uit Singapore, de VS, Frankrijk, Japan, Zwitserland en Nepal. Zij werken in ploegendienst van zes tot acht uur.
(Bron: DPA/ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief