Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Beide tweelingzussen overlijden na scheiding

8 jul 03

Allebei de Siamese tweelingzussen die operatief werd gescheiden, zijn overleden. Dat hebben Singaporese artsen bekendgemaakt. Ladan Bijani overleed kort na de scheiding. Haar zus Laleh verkeerde een tijdje in kritieke toestand, maar redde ook het niet. De tweeling verloor veel bloed gedurende de operatie.


Eerder maakten de artsen bekend dat ze er na 53 uur in waren geslaagd de Iraanse Siamese tweeling van elkaar te scheiden. De twee vrouwen zouden los van elkaar verder worden geopereerd.

De zussen wisten dat ze de dood of een ernstige lichamelijke of geestelijke handicap riskeerden. Maar dat hadden ze ervoor over om van elkaar gescheiden te worden, lieten ze weten.

Al eerder traden er ernstige complicaties op. Bij één van de zussen was een instabiele bloedsomloop ontstaan bij de transplantatie van een ader uit haar dij naar haar schedel. Het grote probleem bij de operatie was dat de zussen een belangrijke hersenslagader deelden.

Bovendien bleek dat de hersenen van de 29-jarige Iraanse Siamese tweeling Laleh en Ladan Bijani toch met elkaar waren vergroeid. De chirurgen zijn 21 uur lang bezig geweest de hersenen van elkaar los te snijden. Daardoor zou de operatie veel meer tijd in beslag nemen dan de 48 uur waar de artsen aanvankelijk van uitgingen.

Het team van 28 specialisten uit vijf landen en honderd assistenten opereerden sinds zondagmiddag in toerbeurt.

Gisteren kwam de Iraanse president Khatami nog namens zijn regering met goed nieuws, hij bood de kosten van de operatie, zo'n 300.000 dollar, voor zijn rekening te nemen. Nog tot vlak voor de operatie waren de zussen en hun familie bezig met het inzamelen van het geld.

De ingreep is de eerste in zijn soort. Meestal worden Siamese tweelingen die met het hoofd aan elkaar zitten al op veel jongere leeftijd van elkaar losgemaakt.

De twee hadden elk een eigen persoonlijkheid. Beide zussen zijn afgestudeerd in de rechten. Maar terwijl Laleh in Teheran wilde wonen, ging haar zus Ladan liever terug naar hun geboortestad Shiraz. Laleh wilde gaan werken, Ladan wilde doorstuderen.

De zussen waren al jaren op zoek naar een chirurg die hun schedels wilde scheiden. Neurochirurg Keith Goh van het Rafflesziekenhuis is de eerste die daarvoor voelde. De Singaporese chirurg voerde twee jaar geleden een vergelijkbare operatie uit op een Nepalese Siamese tweeling. Die was echter nog maar elf maanden oud.

Om goedkeuring te krijgen voor de operatie moesten Goh en de zussen toestemming vragen aan een medisch-ethische commissie met daarin onder meer moslims. De zussen waren zelf islamitisch.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief