Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderzoek explosie Den Haag mogelijk snel hervat

9 jul 03

De recherche kan mogelijk volgende week alweer aan de slag met het onderzoek naar de oorzaak van de explosie eind juni in Den Haag. Dat liet een gemeentewoordvoerder dinsdag weten.

Vorige week was de verwachting nog dat het onderzoek enkele weken stil zou liggen omdat de gevel van de ontplofte panden wegens instortingsgevaar moest worden gesloopt. Het neerhalen van het metselwerk van de drie panden aan de Herman Costerstraat die door de explosie zwaar beschadigd raakten, is sneller gegaan dan verwacht. De gebouwen zijn verder waterdicht gemaakt en worden deze week gestabiliseerd.

Als na controle blijkt dat de rechercheurs zonder risico naar binnen kunnen, gaat het onderzoek verder. Algemeen wordt er van uitgegaan dat het om een gasexplosie gaat, die de snackbar, twee naastgelegen winkels en vier bovenwoningen ernstig beschadigde. Tot nu toe maakte de gemeente over de oorzaak van de explosie slechts bekend dat het niet aan het openbare gasnet heeft gelegen.

Direct na het incident kwam een geruchtenstroom op gang over slechte gasleidingen en ondeugdelijk aangesloten apparatuur. Door de ontploffing raakten zestien mensen gewond. Een 10-jarige jongen werd na ruim vier uur onder het puin vandaan gehaald en verkeerde enkele dagen in levensgevaar. Dinsdag lagen volgens de gemeente nog zes slachtoffers in diverse ziekenhuizen in Den Haag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief