Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Leers: we gaan door zolang het nodig is

11 jul 03

"Als wordt uitgetest wie de langste adem heeft: die hebben wij". Dat zei de Maastrichtse officier van justitie J. van Eck donderdag na de inval in woonwagenkamp Vinkenslag. Burgemeester G. Leers van Maastricht zei bij die gelegenheid dat 'een kleine groep raddraaiers het voor iedereen verpest', terwijl een meerderheid van de vierhonderd bewoners wel bereid is om mee te werken aan de inspecties.

"We gaan door zolang het nodig is. Desnoods komen we elke maand met eenzelfde politiemacht terug. De bewoners hebben het zelf in de hand", aldus Leers. De acties tegen Vinkenslag kosten Maastricht wel handenvol geld, geeft de burgemeester toe. Hij hoopt dat de gemeente het niet alleen blijft betalen, maar dat 'de minister zich realiseert dat de Maastrichtse aanpak niet stuk mag lopen op een gebrek aan politiemensen en geld'.

De actie van donderdag is een vervolg op de mislukte inspectie van maandag. Door de noodverordening zijn alle bewoners verplicht om binnen te blijven. Dit om een herhaling van incidenten als maandag te voorkomen, waarbij dertig 'raddraaiers' de inspecteurs het werk onmogelijk maakten.

Leers benadrukte dat het om een bestuursrechtelijke actie gaat. "We willen de veiligheid van Vinkenslag garanderen. Want als er morgen brand uitbreekt en er vallen doden omdat de brandweer er niet bij kan, dan wijst iedereen naar de gemeente als schuldige." Maar Van Eck voegde daaraan toe, dat er ook een strafrechtelijk traject is. "We nemen alles mee wat we strafrechtelijk tegenkomen", zei hij.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief