Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Slachtoffers Srebrenica begraven bij herdenking

11 jul 03

Bij de herdenking van de massamoorden in Srebrenica zijn vrijdag 282 slachtoffers op een oorlogskerkhof aan de rand van de stad begraven. Het is acht jaar geleden dat de Bosnische Serviërs de moslimenclave binnenvielen.

Bij de massamoord die daarop volgde, kwamen naar schatting meer dan 7000 moslimmannen om het leven. De lijken werden na het bloedbad in massagraven gedumpt. Na de oorlog werden 5000 lichamen opgegegraven om te worden geïdentificeerd.

Eerder dit jaar zijn de eerste zeshonderd geïdentificeerde lichamen op dezelfde plek begraven op het oorlogskerkhof. Tijdens de plechtigheid vandaag zijn nog eens 282 geïdentificeerde slachtoffers die in 1995 tussen 14 en 75 jaar oud waren, naar hun laatste rustplaats gebracht.

Bijzonder was de aanwezigheid van de Bosnisch-Servische premier Dragan Mikerevic bij de plechtigheid. Het was de eerste keer dat er bij de herdenking een regeringsleider van de Republika Srpska aanwezig was. Tot dusver bagatelliseert of ontkent een groot deel van de Bosnische Serviërs de gebeurtenissen in 1995.

Verder woonden zo'n 20.000 mensen de herdenking bij. In een toespraak zei het hoofd van de islamitische gemeenschap in Bosnië, Mustafa Ceric, dat 'de schande van Srebrenica zal voortleven in de geschiedenis'.

Ook in Nederland is het drama in Srebrenica herdacht. Op het Plein in Den Haag vond een stille omgang plaats. Nederlandse VN-soldaten die in 1995 in de enclave waren gelegerd, wisten de massamoord niet te voorkomen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief