Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CIA-directeur Tenet trekt boetekleed aan

12 jul 03

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, George Tenet, heeft de verantwoordelijkheid genomen voor de fout in de State of the Union, de jaarlijkse 'troonrede' die president Bush in januari heeft uitgesproken. Daarin zei Bush dat Irak probeerde uranium te kopen in Afrika.

Tenet heeft toegegeven dat die informatie nooit in de rede terecht had mogen komen. "De president heeft alle reden om aan te nemen dat de tekst die hem wordt voorgelegd juist is", zei Tenet. Bush zei vanuit Nigeria, dat hij bezoekt in het kader van de rondreis door Afrika, dat hij vertrouwen houdt in Tenet.

De uitspraak dat Saddam Hoessein in Afrika nucleair materiaal probeerde te kopen was afkomstig van Britse inlichtingendiensten. Volgens het Amerikaanse tv-station CBS hebben CIA-functionarissen hun twijfels over het waarheidsgehalte van de informatie duidelijk gemaakt aan het Witte Huis. Desondanks zijn de inlichtingen in Bush' rede opgenomen.

President Bush heeft zichzelf gisteren in Uganda vrijgepleit. "Ik heb een rede gehouden die was goedgekeurd door de inlichtingendiensten". Ook de Nationale Veiligheidsadviseur Rice legde de verantwoordelijkheid voor het opnemen van de nu omstreden passage bij de CIA. "De CIA heeft de rede in zijn geheel goedgekeurd", aldus Rice.

Ook minister Powell van Buitenlandse Zaken twijfelde aan de juistheid van de informatie. Hij durfde het niet aan om de beschuldiging op te nemen in de toespraak in februari voor de Veiligheidsraad waarin hij het Amerikaanse besluit om Irak aan te vallen verdedigde.

De ophef over de kwestie komt op een ongunstig moment voor president Bush. Uit peilingen die deze week zijn gehouden blijkt dat voor het eerst meer dan de helft van de Amerikanen vindt dat er in Irak te veel Amerikaanse militairen sneuvelen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief